Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Sunt situatii in care persoane fizice salariate obtin venituri suplimentare din diverse activitati, in situatia analizata astazi, din chirii.
Specialistul raspunde:
Pentru cedarea folosintei bunurilor se va completa si se va depune declaratia unica, pana pe data de 16 Iulie 2018 pentru anul 2018.
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt redatate la art. 83-84 din Codul fiscal si la pct. 20 alin. (5) si (6) din Normele metodologice.
Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.
Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 40% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

SAF-T Ghid de raportare corecta

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Asadar, veti completa declarati unica, pentru declararea venitului din cedarea folosintei bunurilor, respective, astfel:
Venit brut ( 180 x12 luni) 2160 lei
Impozitul pe venit 10%, in suma de 130 lei va fi achitat pana pe data de 15 Decembrie 2018, pentru a beneficia de o bonificatie de 5% din impozitul datorat.
De asemenea pentru depunerea online (ex. utilizand Spatiul privat virtual) a Declaratiei Unice, se mai acorda inca o bonificatie de 5% in anul 2019 si este conditionata de plata pana pe data de 15 Decembrie 2018 a impozitului pe venit.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
4 aspecte legate de completarea Declaratiei Unice. Cum se rectifica formularul?Din ianuarie 2023 contractele de inchiriere vor fi declarate la ANAF. Ce obligatii au proprietarii?Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin VENITURI DIN CHIRIIAnaliza consultant: Proiect modificare a Codului fiscal. VENITURI DIN CHIRII. Recalcularea platilor anticipateIn atentia celor care obtin VENITURI DIN CHIRII si care vor rezilia contractul in 2015Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Cum se declara in formular veniturile din chiriiVenituri din cedarea bunurilor. In ce conditii se face trecerea la platitor de TVA?VENITURI DIN CHIRII in scop turistic. Precizari importante ale ANAF pentru persoanele fiziceVeniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceVENITURI DIN CHIRII in lei si euro. Ce obligatii declarative au persoanele fiziceArticole similare
Marti, 30 ianuarie 2024, termen limita pentru depunerea Formularului 394Marti, 25 iulie 2023, termenul de depunere a 10 DECLARATII FISCALE importanteCe declaratii depunem la 11 februarieANAF organizeaza o noua sesiune de asistenta online pe tema completarii si depunerii Declaratiei UniceNoi prevederi privind regimul de declarare derogatoriu pentru persoanele in inactivitate temporaraUltimele articole
Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Pana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 DECLARATII FISCALE importante la ANAFMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteReminder ANAF! Declaratii care au scadenta pe 10 ianuarie 2025Articole similare
Modalitati prin care puteti depune DECLARATIA UNICA in 2021 si care este termenul limita de transmitereOUG 35/2019: DECLARATIA UNICA va putea fi depusa si pe suport hartieInchidere PFA in cursul anului fiscal. Cum se declara veniturile aferente lucrarilor sau serviciilor prestate pana la incetarea activitatiiDrepturi de proprietate intelectuala platite in 2018. Care este tratamentul contabil si fiscal?ANAF: Proiect de ordin pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a declaratiei unice (212)Ultimele articole
D. Unica si plata CASS. Cum gestionezi contributia in 2025 daca esti PFAPFA la norma de venit si salariat. Ce obligatii CAS si CASS are in 2025Declaratie Unica. Formularul poate fi depus pana pe 26 mai 2025DECLARATIA UNICA in 2025. Cum se declara in formular veniturile din chiriiDepunere DECLARATIA UNICA in 2025. Ce obligatii CAS si CASS are un PFA cu CIM
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"