Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sunt situatii in care persoane fizice salariate obtin venituri suplimentare din diverse activitati, in situatia analizata astazi, din chirii.
Specialistul raspunde:
Pentru cedarea folosintei bunurilor se va completa si se va depune declaratia unica, pana pe data de 16 Iulie 2018 pentru anul 2018.
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt redatate la art. 83-84 din Codul fiscal si la pct. 20 alin. (5) si (6) din Normele metodologice.
Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.
Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 40% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.
Cartea verde a contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Asadar, veti completa declarati unica, pentru declararea venitului din cedarea folosintei bunurilor, respective, astfel:
Venit brut ( 180 x12 luni) 2160 lei
Impozitul pe venit 10%, in suma de 130 lei va fi achitat pana pe data de 15 Decembrie 2018, pentru a beneficia de o bonificatie de 5% din impozitul datorat.
De asemenea pentru depunerea online (ex. utilizand Spatiul privat virtual) a Declaratiei Unice, se mai acorda inca o bonificatie de 5% in anul 2019 si este conditionata de plata pana pe data de 15 Decembrie 2018 a impozitului pe venit.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.71 din 5 din 7 voturi
Articole similare
4 aspecte legate de completarea Declaratiei Unice. Cum se rectifica formularul?Atentie! Daca obtineti VENITURI DIN CHIRII, aveti obligatia de a depune un nou formular ca sa nu platiti CASS!VENITURI DIN CHIRII in lei si euro. Ce obligatii declarative au persoanele fiziceImobilizarile corporale. Ce documente se utilizeaza pentru evidenta lorModificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin VENITURI DIN CHIRIIUltimele articole
Salariat cu VENITURI DIN CHIRII si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Impozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024ANAF a publicat Ghidul fiscal al persoanelor fizice care obtin VENITURI DIN CHIRIIDeclaratia Unica in 2024. Persoanele care obtin VENITURI DIN CHIRII sunt obligate sa depuna formularulDeclaratia Unica in 2024. In anumite conditii persoanele fizice NU mai trebuie sa depuna declaratiaArticole similare
Procedura revocarii accesului la serviciul de depunere on-lineNorme actuale: Obtinerea certificatului digital calificat pentru semnatura electronicaReminder ANAF! Joi, 30 noiembrie 2023, termenul limita pentru depunerea formularului 398 -Declaratie speciala de TVAANAF: 6.638.000 de euro, sume suplimentare de plata la bugetul de stat stabilite de inspectorii fiscali la un agent economic, prin metoda controlului electronicStudiu de caz: Investitii de natura modernizarilor pentru cladire inchiriataUltimele articole
Calendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Miercuri, 30 octombrie 2024, termen limita pentru depunerea Formularului 394Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Calendar ANAF: DECLARATII FISCALE scadente in 10 octombrie 2024Articole similare
Noul model al declaratiei 112 si termenul de optiune pentru depunerea lunaraDECLARATIA UNICA 2019: Cand se depune pentru veniturile din dividende?Reminder ANAF! Veniturile obtinute din activitati de infrumusetare/intretinere corporala sunt venituri impozabileImpozitul pe veniturile realizate din strainatate in anul 2018: Completarea Declaratiei UniceANAF propune un nou model de formular pentru Fisa capacitatii de cazare (Proiect de Ordin)Ultimele articole
Proiect OUG: Va fi introdusa DECLARATIA UNICA precompletata de ANAF. Cine primeste formularulTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaSalariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Este OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"