Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce implica inregistrarea speciala in scop de TVA si inregistrarea in scop normal de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: inregistrarea speciala, scopuri de tva, codul special de tva, anularea codului, registrul operatorilor

In cazul urmator, analizam situatia unei agentii de turism, neplatitoare de TVA. Stabilim astfel ce presupune inregistrarea in scopuri de TVA special si la ce servicii se aplica, precum si daca e agentia obligata sa treaca si la platitor de TVA normal.


Societatea trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in baza art 153^1 din Codul fiscal,  inregistrare speciala doar pentru operatiuni efectuate cu state membre UE. Asadar, codul de TVA obtinut astfel in baza art 153^1 lit.b) nu confera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni realizate cu parteneri din Romania sau pentru operatiuni efectuate cu parteneri din afara UE.
 
Redam in continuare prevederile de la art. 153^1 alin. (1), (2) si (10) din Codul fiscal:

 "(1)Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a)persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania , neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;


b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania , neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;

c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania , care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 150 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective.

(2) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, daca nu este inregistrata si nu este obligata sa se inregistreze conform art. 153, si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania pot solicita sa se inregistreze, conform prezentului articol, in cazul in care realizeaza achizitii intracomunitare, conform art. 126 alin. (6).
 
(10) Inregistrarea in scopuri de TVA conform prezentului articol nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru achizitii intracomunitare sau pentru serviciile prevazute la art. 133 alin. (2), primite de la persoane impozabile stabilite in alt stat membru sau prestate catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru."
 
Dupa ce societatea va atinge plafonul de 65.000 euro la venituri, calculat la cursul de schimb valabil la data aderarii (3,3817) si rotunjit la 220.000 lei, acesta are  obligatia inregistrarii normale in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal si a anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare si a reinregistrarii pe baza codului obisnuit  de TVA in Registrul operatorior intracomunitari.
 
In concluzie:

1. In cazul in care societatea va efectua prestari intracomunitare de servicii (in tarile din UE) , va utiliza codul special de TVA obtinut in baza art. 153^1 din Codul fiscal, si va raporta operatiunia prin Declaratia recapitulativa 390, cu cod P, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii catre clientul intracomunitar.

2. Nu aveti obligatia de inregistrare in scop normal de TVA . conform art. 153 din Codul fiscal, decat dupa depasirea plafonului  de 220.000 lei la venituri, in cursul anului de referinta.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ce implica inregistrarea speciala in scop de TVA si inregistrarea in scop normal de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016