Tags: munca pe canicula, masuri de protectie pentru angajati
Intrucat in perioada 24 iunie 09 septembrie 2021, pe teritoriul Romaniei se pot manifesta temperature ridicate extreme, Inspectoratul Teritorial de Munca Alba va urmari modul de respectare a prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperature extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
In sensul “Ordonantei de urgenta nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperature extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca,” prin temperaturi extreme ridicate se inteleg temperature exterioare ale aerului, care depasesc +37 grade Celsius sau corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
Administratia Nationala de Meteorologie comunica zilnic zonele in care temperatura, respectiv indicele de temperatura-umiditate, atinge pragurile valorice mentionate, precum si zonele pentru care se prognozeaza atingerea sau depasirea acestor praguri.
In conformitate cu prevederile ordonantei sus-mentionate, angajatorii sunt obligati sa ia urmatoarele masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca:
-Reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
-Asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
-Alternarea efortului dinamic cu cel static;
-Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locurile umbrite, cu curenti de aer;
Pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor, sunt necesare urmatoarele:
Asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
Asigurarea echipamentului individual de protectie;
Asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile mentionate, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai lucratorilor, vor respecta masurile dispuse in Ordonanta de Urgenta nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.) in conformitate cu prevederile art. 6 din Ordonanta de Urgenta nr. 99/2000.
Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:
Asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute;
Asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
Trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
Sursa: ITM
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie de servicii intracomunitare
Intrebare:
O societate care vinde produse digitale, platitoare de tva, primeste o factura de la abillio ou, vat reg ee102447312, valid in vies, serviciul it support, consultation, un serviciu efectuat de un freelancer, care lucreaza print-o platforma (abilio). Se poate deconta acest serviciu? Se declara in 390? In decontul de tva la ce rand se trece? Care este considerat locul prestarii avand in vedere ca sunt servicii it, consultanta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<SAF-T Sucursala Germania
Intrebare:
Daca o societate comerciala cu raspundere limitata din Romania are o Sucursala deschisa in Germania, care este inregistrata in scopuri de TVA in Germania, acolo plateste si declara TVA, impozit pe profit si impozit pe salarii, are contabilitate proprie in Germania, care sunt informatiile obligatorii care trebuie raportate in D406/ Romania pentru aceasta Sucursala? Pentru ca societatile din Romania au obligatia sa declare activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Mentinere statut fiscal de microintreprindere, detineri persoane afiliate
Intrebare:
Pentru a ramane microintreprindere, platitoare de impozit de venit in anul 2025, una din conditii sa nu detii mai mult de 25% in mod direct sau indirect din totalul drepturilor de vot si veniturile cumulate sa nu depaseasca 500.000 euro.
Intrebare: Gradul de rudenie, tata - fiu, sot - sotie conteaza in cazul impozitului (deoarece la TVA incasare se tine cont de gradul de rudenie)?
Concret, tatal are o firma unde detine 100% din actiuni si in acelasi timp...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Suspendare activitate. Conditii microintreprindere
Intrebare:
O societate cu domeniul de activitate 9602, care are un singur angajat si in noiembrie 2024 este platitor de impozit pe microintreprindere, doreste in decembrie sa isi suspende activitatea la ORC pe o perioada de 3 ani. Societatea inceteaza CIM in decembrie, aceasta poate sa ramana la microintreprindere pe perioada cat este suspendata sau incepand cu ultimul trimestru an 2024 trebuie sa treaca la impozit pe profit? Care sunt pasii de urmat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<