Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Problema Care este procedura de transfer salariati intre doua societati care fuzioneaza prin absorbtie? SolutieSeful se asteapta sa fii un foarte bun cunoscator al legilor si, mai ales, sa ai mereu ...
Problema
Care este procedura de transfer salariati intre doua societati care fuzioneaza prin absorbtie?
Solutie
Transferul salariatilor intre doua societati se face in temeiul art. 169 si art. 170 din Codul muncii si al Legii nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 276 din 28.03.2006.
Contractele individuale de munca ale salariatilor nu vor inceta, ci vor fi transferate noului angajator in temeiul contractului de fuziune.
Potrivit art. 12 din legea mai sus mentionata, societatea-cedent si societatea- cesionar vor informa in scris indicatul/sindicatele sau reprezentantii salariatilor proprii ori, in cazul in care acestia nu sunt constituiti sau desemnati, pe salariatii proprii, cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului, cu privire la:
a) data transferului sau data propusa pentru transfer;
b) motivele transferului;
c) consecintele juridice, economice si sociale ale transferului pentru salariati;
d) masurile preconizate cu privire la salariati;
e) conditiile de munca si de incadrare in munca.
Pe parcursul celor 30 de zile, angajatorii celor doua societati se vor consulta cu sindicatul/sindicatele sau reprezentantii salariatilor proprii cu privire la masurile preconizate pentru angajatii proprii in vederea ajungerii la un acord, conform art. 11 din Legea nr. 67/2006.
De retinut este si faptul ca, in situatia in care la nivelul angajatorului in cazul de fata va fi absorbita, exista un contract colectiv de munca in vigoare, acesta nu va inceta ca urmare a fuziunii, urmand sa isi produca efectele in continuare pana la incetarea lui potrivit legii.
Exceptia de la aceasta regula o constituie situatia cand la nivelul noului angajator exista un contract colectiv de munca mai favorabil salariatilor, situatie in care se va aplica acesta.
Articol adaugat la 26 ianuarie 2010
Articol preluat din Newslettereul Contabilului 2010 nr. 3/ ianuarie 2010
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"