Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: Contractul de munca pe perioada determinata (3 ani) in cazul unei persoane din sistemul bugetar (invatamant) expira la data de 31.08.2010. Din data de 15.08.2010 persoana respectiva fiind ...
Intrebare: Contractul de munca pe perioada determinata (3 ani) in cazul unei persoane din sistemul bugetar (invatamant) expira la data de 31.08.2010. Din data de 15.08.2010 persoana respectiva fiind insarcinata, are dreptul sa intre in concediu de maternitate (sarcina si lauzie).
Unde va duce concediul pentru sarcina si lauzie si de unde va primi indemnizatia cuvenita? De la locul de munca pe perioada pentru care mai are contract de munca valabil? iar pentru diferenta cum se procedeaza? (unde va duce concediul pentru sarcina si lauzie, de unde va primi indemnizatia?)
Raspuns: In conformitate cu dispozitiile art. 32 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.
Drepturile prevazute la art. 2 alin. (1) sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii; Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
La alin. (2) al aceluiasi articol se stabileste ca prevederile alin. (1) se aplica si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.
Asadar, plata indemnizatiei aferente concediului de maternitate se va efectua de catre angajator pentru perioada 15.08.2010 -31.08.2010 caruia i se va prezenta si certificatul de concediu medical. Indemnizatia cuvenita dupa data de 31.08.2010 va fi platita de catre casa teritoriala de asigurari de sanatate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"