Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Castigul salarial mediu brut pe anul 2018. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 23 Nov. 2018
Tags: salariu brut, monitorul oficial, concedii medicale, somaj

Conform art. 15 din Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 publicata in Monitorul Oficial nr. 5 din 03/01/2018 castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 este de 4.162 lei.

Castigul salarial mediu brut serveste, printre altele la stabilirea bazei de calcul a CAS in cazul concediilor medicale precum si la plafonarea venitului lunar pentru care se asigura facultativ persoanele fizice autorizate in sistemul asigurarilor pentru somaj.

Baza de calcul al CAS in cazul concediilor medicale

In perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.

Astfel, baza de calcul va fi 35% x 4.162 lei = 1.457 lei, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.

Contributia pentru asigurare pentru somaj pentru persoanele fizice autorizate

Desi nu au obligatia asigurarii, persoanele fizice autorizate se pot asigura facultativ in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj si prin plata in temeiul acestui contract de asigurare a contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj. Cota contributiei este egala cu cota de 20% care revine bugetului asigurarilor pentru somaj din cota contributiei asiguratorie pentru munca de 2,25%.

Cota se aplica asupra venitului lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj iar contribu?ia se plateste lunar de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj.

Venitul lunar pentru care se asigura facultativ persoanele fizice autorizate nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj 4.162 lei x 5 = 20.810 lei).

Tot prin Legea nr. 3/2018 s-a stabilit si cuantumul ajutorului de deces astfel:

a) asiguratului sau pensionarului, la 4.162 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.081 lei.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Castigul salarial mediu brut pe anul 2018. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 3.27 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016