Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avans incasat si nefacturat. Perioada fiscala pentru TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: perioada fiscala tva, codul fiscal, avans incasat, calculul cifrei de afaceri

Vom stabili in ce masura avansurile primite de la un client extern non-UE in vederea exportului pot influenta plafonul de 100.000 de euro pe baza caruia deconturile de TVA se depun lunar sau trimestial. Mentionam ca aceste avansuri au fost primite in cursul lunii decembrie 2011 si nu s-au facut facturi de avans si nici nu s-a livrat marfa in cursul anului 2012. Acestea sunt inregistrate prin urmatorul articol contabil in decembrie 2011 419=5124. In anul 2012 deconturile au fost depuse trimestrial. Vom stabili in ce masura s-a procedat corect si daca avansurile externe ar fi trebuit facturate in decembrie 2011.

Solutia consultantului:

Pentru incasarea avansului aveati obligatia sa emiteti o factura potrivit art. 155 alin. (1) din Codul fiscal , pana pe data de 15 ianuarie 2012. In conditiile in care avansul incasat este aferent unui export de bunuri, factura de avans se va intocmi in regim de scutire de TVA, avand in vedere ca exporturile sunt operatiuni scutite de TVA cu drept de deducere  potrivit  art .143 alin. (1)  lit a din Codul fiscal . Exportul de marfa, respectiv avansul incasat pentru un export, se inregistreaza in decontul de TVA la rd. 3  - Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii /prestarii este in afara Romaniei;

Asadar conform art. 155 alin. (1) din Codul fiscal , o  persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Conform art. 156^1 alin. (1) din Codul fiscal , perioada fiscala este luna calendaristica.
Astfel cum prevede alin. (2) al aceluiasi articol, prin exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 132 si 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

Pct. 80 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, in sensul art. 156^1 alin. (1) din Codul fiscal , in orice situatie, echivalentul in lei al plafonului de 100.000 de euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 156^1 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal.

In concluzie, avansul incasat poate fi considerat omis la facturare in ianuarie 2012 si sa fie facturat in decembrie 2012 si declarat in decontul de TVA aferent lunii decembrie 2012, care va intra in calculul cifrei de afarei pentru stabilirea perioadei fiscale pentru TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Avans incasat si nefacturat. Perioada fiscala pentru TVA":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016