keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Contract de comision si obligatia de autorizare. Venituri din strainatate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: contract de comision, venituri din strainatate, cod fiscal, cod civil, comisionar, pfa

Analiza urmatoare se refera la o persoana fizica rezidenta romana (nu un P.F.A) care incaseaza un comision de vanzari prin transfer bancar in EUR de la o societate comerciala din afara Romaniei (nerezidenta).


Respectiva societatea externa nerezindeta a realizat o vanzare de marfuri in Romania si ca atare este de acord sa plateasca persoanei fizice rezidente romane, care i-a facilitat vanzarea pe teritoriul Romaniei un comision (in baza unui contract).

In contractul de comision este precizat ca persoana fizica rezidenta romana are obligatia sa-si achite impozitele ce provin din aceasta tranzactie. Vom stabili ce impozite trebuie achitate de catre persoana fizica si cuantumul lor.

De asemenea, vom vedea daca persoana fizica are vreo obligatie sa declare contractul de comision si pana cand. Se mentioneaza ca persoana fizica nu este interesata sa-si intregistreze PFA sau societate comerciala in acest scop.

Conform art. 2043 din Codul civil, contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisiomarului, care actioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numita comision.  
Asadar, textul de lege prevede ca, comisionarul actioneaza cu titlu profesional.

Rezulta astfel ca, pentru a presta activitate in calitate de comisionar o persoana trebuie, anterior, sa se inregistreze si autorizeze iar activitatea va fi prestata in calitate de persoana fizica autorizata.
Asadar, persoana fizica trebuia sa se inregistreze si autorizeze inainte de a incheia contractul cu persoana juridica straina.

Persoana fizica autorizata datoreaza impozit pe venit in sistem real sau la norma de venit in functie de optinunea sa.

In cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, astfel cum se prevede la art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal,  impozitul pe venit se aplica veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

In conformitate cu prevederile art. 90 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate. In acest sens, punctul 202 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, stabileste ca, contribuabilii care obtin venituri din strainatate au obligatia stabilirii impozitului datorat.

Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.

Contribuabilii care obtin venituri din strainatate au obligatia sa le declare, potrivit declaratiei specifice, pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.

Astfel, impozitarea veniturilor obtinute din strainatate se efectueaza in functie de natura acestora conform regulilor proprii stabilite de Codul fiscal. Pentru veniturile obtinute din strainatate, persoana fizica romana cu domiciliul in Romania  are obligatia sa depuna la organele fiscale Formularul 201 "Declaratie privind veniturile din strainatate".

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016