Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru serviciile legate de un bun imobil, locul prestarii se considera a fi locul unde este situat acel bun imobil. Astfel, in situatia in care un bun imobil este situat pe teritoriul Romaniei, ...
Pentru serviciile legate de un bun imobil, locul prestarii se considera a fi locul unde este situat acel bun imobil.
Astfel, in situatia in care un bun imobil este situat pe teritoriul Romaniei, locul prestarii serviciului se considera in Romania. Pentru anul 2009, baza legala pentru aceasta regula de taxare a fost articolul 133 alineatul (2) litera a), conformcaruia locul prestarii se considera locul unde ,,sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile“.
Aceasta regula de taxare ramane valabila si pentru operatiunile realizate incepand cu anul 2010, fiind reglementata la articolul 133 alineatul (4) litera a) si punctul 14 alineatul (2) litera b) din Normele de aplicare aprobate prin H.G. nr. 1.620/2009.
Spre deosebire de legislatia fiscala in vigoare pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv, prin O.U.G. nr. 109/2009 demodificare a Codului fiscal, s-au adus cateva complet ri referitoare la natura serviciilor legate de un bun imobil.
Astfel, noul text de lege se refera la ,,locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, [...], pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier“.
In situatia in care bunul imobil este situat pe teritoriul unui stat membru, iar prestator este o persoana impozabila din Romania, acesta trebuie sa se supuna prevederilor cuprinse in legislatia fiscala din statul membru respectiv, care este armonizata cu prevederile Directivei 112 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, publicata in Jurnalul Oficial nr. L 347 din 11 decembrie 2006, p. 1 – 118, editia speciala, capitolul 09, volumul 03.
Aceasta regula de taxare, „locul unde este situat bunul imobil“, trebuie aplicata de catre prestator, indiferent de faptul ca beneficiarul unor astfel de servicii este sau nu este inregistrat in scopuri de TVA intr-un stat membru.
In unele statemembre, pentru realizarea acestor servicii legate de bunuri imobile, prestatorul din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul acelui stat si sa se supuna prevederilor legislatiei fiscale aplicabile in acel stat. Astfel, isi va exercita dreptul de deducere a TVA pentru toate materialele achizitionate pe teritoriul statuluimembru de inregistrare si va colecta TVA pentru toate lucrarile efectuate pe teritoriul acestuia, efectuand plata TVA autoritatii fiscale din acel stat membru care i-a atribuit un cod de inregistrare.
Toate operatiunile realizate in legatura cu acel bun imobil se vor inregistra in evident a fiscala din Italia, de exemplu, fara fi evidentiate in jurnalele de TVA reglementate din legislatia fiscala din Romania si fara a se raporta prin decontul de TVA cod 300.
Decontul cod 300 se completeaza si se depune doar pentru operatiunile desfasurate pe teritoriul Romaniei. Deci toate operatiunile de achizitie de bunuri si prestari de serviciu realizate pe teritoriul Italiei, aferente bunului imobil situat pe teritoriul Italiei se vor raporta autoritatii fiscale din Italia, prin decontul de TVAimpus de legislatia fiscala din Italia!
Inregistrarea in scopuri de TVA intr-un stat membru
Modalitatea de inregistrare in scopuri de TVAeste reglementata prin legislatia fiscala aplicabila in fiecare stat membru asa cum, in mod similar, prin Codul fiscal, in baza prevederilor articolului 153 alineatul (4) se prevede faptul ca o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, conform art. 1251 alin. (2), si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVApentru operatiunile economice, realizate pe teritoriul Romaniei, care dau drept de deducere a taxei.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Inregistrarea se efectueaza inaintea inceperii realizarii lucrarilor respective. Prin inregistrarea efectuata, persoana impozabila astfel inregistrata in Romania va avea drept de deducere aferenta sumelor TVA inscrise in facturile furnizorilor de bunuri si prestatorilor de servicii stabiliti pe teritoriul Romaniei.
In calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, prestatorul va emite facturi cu TVA colectata catre beneficiarul imobilului si va depune lunar decont de TVA cod 300 prin care va stabili suma TVA de plata sau de rambursat.
Astfel, inainte de realizarea lucrarilor unui bun imobil pe teritoriul unui stat membru este recomandabila consultarea legislatiei fiscale din statul membru in care este situat acel bun, deoarece prin Directiva 112/2006, la articolul 199 alineatul (1) litera a) se reglementeaza faptul ca:
Statele membre pot prevedea ca persoana obligata la plata TVA sa fie persoana impozabila destinatara a urmatoarelor operatiuni:
(a) lucrari de constructii, inclusiv servicii de reparatii, curatenie, intretinere, transformare si demolare legate de bunuri imobile, precum si livrarea de lucrari de constructii considerate ca o livrare de bunuri in temeiul articolului 14 alineatul (3); [...]
(c) livrarea de bunuri imobile, in conformitate cu articolul 135 alineatul (1) literele (j) si (k), in cazul in care furnizorul a optat pentru impozitarea livrarii in temeiul articolului 137.
In acest context, Directiva prevede:
* la articolul 14 alineatul (3): Statele membre pot considera predarea anumitor lucrari de constructii ca o livrare de bunuri;
* la articolul 135 alineatul (1): Statele membre scutesc urmatoarele operatiuni:
– litera j): livrarea unei cladiri sau a unor parti ale unei cladiri si a terenului pe care se afla cladirea, alta decat livrarea prevazuta la articolul 12 alineatul (1) litera (a);
– litera k: livrarea de terenuri pe care nu s-au ridicat constructii, alta decat livrarea de terenuri construibile prevazuta la articolul 12 alineatul (1) litera (b);
* articolul 137 alineatul (1) litera b): Statele membre pot acorda persoanelor impozabile dreptul de a opta pentru impozitarea urmatoarelor operatiuni:
(b) livrarea unei cladiri sau a unor parti ale unei cladiri si a terenului pe care se afla cladirea, alta decat livrarea prevazuta la articolul 12 alineatul (1) litera (a).
In situatia in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul situat intr-un stat membru, constructorul din Romania nu trebuie sa se mai inregistreze in scopuri de TVA in acel statmembru, caz in care va emite factura cumentiunea „neimpozabil in Romania“ si o va raporta prin decontul de TVA cod 300. Elementele obligatorii care trebuie inscrise pe factura sunt cele enumerate la articolul 155 alineatul (5), de la litera a) la n), asa cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 109/2009.
Articol adaugat la 15 februarie 2010
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum se scot din evidenta creantele vechi. Se impune rectificarea declaratiilor in acest caz?Raspundere patrimoniala. Cum se constituie garantia de catre gestionar?Cum sunt acordate tichetele de masa pentru salariatii in telemuncaDetasare in Germania: Obligatii fiscale. Cota TVA in GermaniaReducerea TVA la produsele alimentare trebuie precedata de semnarea contractului colectiv de muncaUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Important: in atentia persoanelor impozabile pentru care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA (art. 153 alin. (9) din Codul fiscal)Dreptul de deducere a TVA din facturi emise in lunile precedente. Decontul de TVAInregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Plata TVAStudiu de caz: Corectarea erorilor de calcul privind ajustarea TVACe situatii ne obliga sa depunem formularul 307?Ultimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVADecont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermenePlatitor de TVA: Ce inseamna, cand si cum devii. Avantaje si dezavantajeEroare privind anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA. Ce consecinte fiscale exista?Articole similare
Depunere declaratii cu termen-limita la 25 si 30 septembrieTVA pentru un transport (import sau export) de marfa in afara UEIncadrarea corecta a prestarilor intracomunitare de servicii. Cum se impoziteazaStudiu de caz: Modalitatea de facturare. TVA in lei sau euro?Studiu de caz: Obligatia importatorului la plata TVA si a taxelor vamaleUltimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileMiercuri, 30 octombrie 2024, termen limita pentru depunerea Formularului 394Cum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiControale fiscale pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiFacturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"