Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O societate comerciala, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal desfasoara activitate de cercetare-dezvoltare si este abonata la o revista editata de o societate ...
Intrebare:
O societate comerciala, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal desfasoara activitate de cercetare-dezvoltare si este abonata la o revista editata de o societate comerciala din Franta. Revista se primeste prin mijloace electronice.
Daca se plateste TVA in Romania pentru acest abonament pentru care s-a primit factura fara TVA si daca se depune declaratie recapitulativa pe formularul (390VIES)?
De la data 1 ianuarie 2010 la pct. 23 alin. (3) din normele metodologice, se precizeaza ca nu se impoziteaza cu cota redusa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, livrarea de carti, ziare si reviste, in cazul in care acestea sunt furnizate pe cale electronica, deoarece operatiunile sunt considerate prestari de servicii conform art. 11 din Regulamentul Consiliului nr. 1.777/2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata.
Pana la 1 ianuarie 2010 la acelasi punct din normele metodologice se preciza aplicarea cotei reduse de 9% prevazute la art. 140 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, pentru livrarea de carti, ziare si reviste inclusiv pentru cele inregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi.
Prin urmare trebuie sa retinem ca incepand cu 1 ianuarie 2010 s-a modificat regimul de TVA pentru cartile, ziarele si revistele furnizate pe suport electromagnetic, nefiind considerate livrari de bunuri ci prestari de servicii.
De la 1 ianuarie 2010, asa cum cum se precizeaza la pct. 23 alin. (3) din normele metodologice, locul prestarii serviciilor constituite din carti, ziare si reviste furnizate pe cale electronica, considerate prestari de servicii conform art. 11 din Regulamentul Consiliului nr. 1.777/2005, se stabileste conform prevederilor art. 133 alin. (2), sau dupa caz, art. 133 alin. (5) lit. d) sau alin. (7) din Codul fiscal, in functie de statutul beneficiarului.
In cazul nostru beneficiarul are statutul de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, caz in care pentru stabilirea locului de impozitare pentru revista furnizata pe cale electronica considerata prestare de serivicii se aplica regula de baza prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.
Conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Cartea Verde a Contabilitatii

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa.
In situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania nu este inregistrat in scopuri de taxa, trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare pentru achizitii intracomunitare de servicii prevazute la art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.
Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.
Pentru serviciul care constituie revista furnizata pe cale electronica (din exemplul nostru) nu se aplica scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal, fiind operatiune taxabila supusa cotei de 19% prevazute la art. 140 alin. (1) din Codul fiscal.
Conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).
In cazul serviciilor taxabile achizitionate intracomunitar taxa este datorata conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilit in Romania nu si-a indeplinit obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA conform art 153 sau 1531 din Codul fiscal.
Prin urmare societatea din Romania fiind inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, aplica taxarea inversa conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, inscriind taxa aferenta serviciului achizitionat la randurile 7.1 si 7.1.1 si 19.1 si 19.1.1 din decont, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila si declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Transfer de active. Perspectiva impozitului pe profit si a TVAPrin Ordinul 1090/2022 a fost aprobata o noua Procedura de comunicare prin mijloace electronice intre ANAF si contribuabiliSplit TVA. Cum se face rambursarea TVA?Modificari in structura ANAF. Cum vor fi afectati salariatiiTVA imobiliare. Conditii pentru aplicarea cotei de TVA de 9%Ultimele articole
Majorare TVA de la 1 august 2025. Ce cota se va aplica pentru avansul deja incasat la apartamenteBon fiscal. Se mai poate deduce TVA-ul in baza unui bon fiscal in 2025?Achizitie intracomunitara. Cand si cum se face trecerea la TVA lunarFirma neplatitoare de TVA. Are obligatii fiscale de plata si de raportare TVA?Depasire plafon de 100.000 euro. Trecere la impozit pe profit si TVA lunarArticole similare
Deducerea si rambursarea TVAIntelesul expresiei - inlocuieste FACTURA initialaAchizitie intracomunitara. Tratament fiscal TVA pentru livrarile care NU se fac la data din FACTURADeducere. TVA. Cum procedam privind FACTURArea si raportul de evaluare?Regim TVA la export. Intocmirea facturilor in cazul a trei societatiUltimele articole
Bon fiscal. Se mai poate deduce TVA-ul in baza unui bon fiscal in 2025?Controale ANAF. Greseala frecventa privind TVA in cazul reFACTURAriiMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Cota TVA. TVA pentru amoniac si servicii agricole in 2025Termen limita e-FACTURA: Cum sa eviti amenzile de pana la 10.000 leiArticole similare
Acces gratuit la toata legislatia? Vezi in ce conditiiArticole similare
Organizare evidenta contabila pentru intreprindere individuala (II) platitoare de TVAPrinsa in noul Cod fiscal, cota de TVA de 19% depinde de rectificarea bugetara din iulieTop probleme din practica privind Declaratia 394, rezolvate de experti contabiliO firma poate fi creditata in numerar si dupa data de 11 noiembrie 2023, cand a intrat in vigoare Legea 296/2023?Organizare spectacole. Cota TVA. Inregistrari contabileUltimele articole
Majorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicale-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVANeplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIES
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"