Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se plateste TVA la o factura pentru un produs electronic din Uniune?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mar. 2010
Tags: tva, factura, produs electronic, codul fiscal

Intrebare: O societate comerciala, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal desfasoara activitate de cercetare-dezvoltare si este abonata la o revista editata de o societate ...

Intrebare:

O societate comerciala, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal desfasoara activitate de cercetare-dezvoltare si este abonata la o revista editata de o societate comerciala din Franta. Revista se primeste prin mijloace electronice.

Daca se plateste TVA in Romania pentru acest abonament pentru care s-a primit factura fara TVA si daca se depune declaratie recapitulativa pe formularul (390VIES)?

Raspuns - martie 2010
oferit de Irina Coma,
Editor infoTVA.ro

De la data 1 ianuarie 2010 la pct. 23 alin. (3) din normele metodologice, se precizeaza ca nu se impoziteaza cu cota redusa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, livrarea de carti, ziare si reviste, in cazul in care acestea sunt furnizate pe cale electronica, deoarece operatiunile sunt considerate prestari de servicii conform art. 11 din Regulamentul Consiliului nr. 1.777/2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata.

Pana la 1 ianuarie 2010 la acelasi punct din normele metodologice se preciza aplicarea cotei reduse de 9% prevazute la art. 140 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, pentru livrarea de carti, ziare si reviste inclusiv pentru cele inregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi.

Prin urmare trebuie sa retinem ca incepand cu 1 ianuarie 2010 s-a modificat regimul de TVA pentru cartile, ziarele si revistele furnizate pe suport electromagnetic, nefiind considerate livrari de bunuri ci prestari de servicii.

De la 1 ianuarie 2010, asa cum cum se precizeaza la pct. 23 alin. (3) din normele metodologice, locul prestarii serviciilor constituite din carti, ziare si reviste furnizate pe cale electronica, considerate prestari de servicii conform art. 11 din Regulamentul Consiliului nr. 1.777/2005, se stabileste conform prevederilor art. 133 alin. (2), sau dupa caz, art. 133 alin. (5) lit. d) sau alin. (7) din Codul fiscal, in functie de statutul beneficiarului.

In cazul nostru beneficiarul are statutul de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, caz in care pentru stabilirea locului de impozitare pentru revista furnizata pe cale electronica considerata prestare de serivicii se aplica regula de baza prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa.

In situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania nu este inregistrat in scopuri de taxa, trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare pentru achizitii intracomunitare de servicii prevazute la art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.

Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.

Pentru serviciul care constituie revista furnizata pe cale electronica (din exemplul nostru) nu se aplica scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal, fiind operatiune taxabila supusa cotei de 19% prevazute la art. 140 alin. (1) din Codul fiscal.

Conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).

In cazul serviciilor taxabile achizitionate intracomunitar taxa este datorata conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilit in Romania nu si-a indeplinit obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA conform art 153 sau 1531 din Codul fiscal.

Prin urmare societatea din Romania fiind inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, aplica taxarea inversa conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, inscriind taxa aferenta serviciului achizitionat la randurile 7.1 si 7.1.1 si 19.1 si 19.1.1 din decont, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila si declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Se plateste TVA la o factura pentru un produs electronic din Uniune? ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016