Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ultima zi pentru Formularul 092

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: formularul 092, domiciliul fiscal, codul fiscal, 7 octombrie, perioada fiscala

Va reamintim ca Formularul 092 (Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania) trebuie depus la Fisc pana in data de 7 octombrie, conform Calendarului fiscal Lege5.


Formularul trebuie depus la organul fiscal competent in termen de cinci zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare.

Mai jos puteti consulta informatii legate de contribuabilii care trebuie sa depuna formularul 092 si instructiuni de completare.

    CINE DEPUNE FORMULARUL?


Formularul 092 se foloseste la schimbarea perioadei fiscale utilizate la taxa pe valoarea adaugata (TVA), de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA (conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal) care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.

Aceasta declaratie se depune atat de persoanele juridice, cat si de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale.

    CUM SE COMPLETEAZa FORMULARUL 092?

Sectiunea I "Date de identificare a persoanei impozabile"

Caseta "Denumire/Nume, prenume" se completeaza cu denumirea persoanei juridice, a asociatiei sau a entitatii fara personalitate juridica ori cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz.

in cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta "Denumire/Nume, prenume" se inscriu informatiile de identificare inscrise pe certificatul de inregistrare fiscala a reprezentarii (denumirea persoanei impozabile stabilite in strainatate).

Caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza cu codul de inregistrate in scopuri de TVA utilizat pentru completarea si depunerea formularului "Decont de taxa pe valoarea adaugata".

Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.

Caseta "Domiciliul fiscal" se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al persoanei impozabile.

In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate, care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta "Domiciliul fiscal" se inscrie domiciliul fiscal al reprezentantului.

Sectiunea II "Date de identificare a reprezentantului fiscal"

Caseta "Denumire/Nume, prenume" se completeaza cu denumirea/numele, prenumele reprezentantului fiscal desemnat de persoana impozabila stabilita in strainatate si inregistrata in scopuri de TVA in Romania.

Caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal, pentru activitatea proprie.

Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.



Sectiunea III se completeaza cu luna si anul in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei intracomunitare.

De asemenea, se completeaza data de intai a lunii incepand cu care se schimba perioada fiscala, respectiv se utilizeaza luna calendaristica ca perioada fiscala pentru declararea si plata taxei pe valoarea adaugata.


Astfel, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

        prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

        a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 1562 alin. (1) din Codul fiscal;

        prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute:

        un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se depune la unitatea fiscala, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata;

        un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Prevederile referitoare la formularul 092 (depunere si completare) sunt reglementate in OPANAF nr. 1165/2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial nr. 371/2009.

Sursa: legestart.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ultima zi pentru Formularul 092":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016