Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a revenit asupra modului de impozitare a dobanzilor si a permis bancilor ca baza de calcul sa fie constituita doar din castigurile aferente perioadei de la 1 iulie ...
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a revenit asupra modului de impozitare a dobanzilor si a permis bancilor ca baza de calcul sa fie constituita doar din castigurile aferente perioadei de la 1 iulie pana la scadenta.
MFP a stabilit ca, indiferent daca dobanda a fost virata sau nu in conturile titularilor, veniturile aferente perioadei dinainte de 1 iulie sa nu fie impozabile, pentru orice tip de depozit. Ce are scadenta dupa 1 iulie este impozabil pro-rata", a confirmat pentru MEDIAFAX presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.
El a precizat ca deponentii pentru care au fost retinute impozite mai mari in primele zile din iulie vor primi diferenta inapoi de la banci.
"In ceea ce priveste CEC Bank, vom face tot posibilul sa modificam cat mai repede sistemul informatic conform cu noul mod de impozitare. Probabil vor mai fi una sau doua zile in care clientii vor plati impozit pentru intreaga suma daca dobanda se vira la scadenta, dar banca le va vira banii inapoi", a precizat Ghetea, care ocupa si functia de presedinte al CEC Bank.
De la sfarsitul saptamanii trecute, bancile au impozitat cu 16% tot castigul obtinut din dobanzi de catre persoanele fizice, indiferent de momentul cand a fost constituit depozitul, si nu doar dobanda calculata dupa 1 iulie, intrucat au considerat ca Ministerul Finantelor apreciaza ca noile modificari aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.
Pe de alta parte, Raiffeisen Bank a anuntat luni ca suspenda retinerea impozitului pe dobanzile obtinute de clienti la depozitele cu scadenta dupa data de 1 iulie, pana la aparitia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.
MFP a transmis marti o scrisoare bancilor in care preciza ca veniturile din dobanzile inregistrate in conturile clientilor dupa 1 iulie, chiar daca sunt aferente depozitelor la termen consituite inainte de aceasta data, vor fi impozitate in integralitate cu 16%.
Potrivit scrisorii de marti, pentru depozitele la termen cu plata dobanzii la scadenta castigurile inregistrate in conturi dupa 1 iulie urmau impozitate integral, chiar daca cea mai mare parte a perioadei de economisire s-a surs inainte de aceasta data.
Sistemul avantaja clientii care au optat pentru depozite la termen pentru care plata dobanzii se realizeaza lunar, independent de scandeta finala. In acest caz, impozitul se aplica numai pentru dobanzile marcate efectiv dupa 1 iulie.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Sursa
Mediafax 07/07/2010
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce greseli risca sa faca o asociatie fara scop patrimonial la o achizitie intracomunitaraCreante preluate prin cesionare. Aspecte contabile obligatoriiLoteria bonurilor fiscale aprilie 2019. Bonul castigator are valoarea de 914 leiBuletin noutati legislative: Acte importante din perioada 12-16 octombrie 2015Bunuri lipsa din gestiune, imputabile. Regim TVAUltimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"