Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA pentru facturare penalitati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Sep. 2019 Exclusiv
Tags: refacturare penalitati, tva, formular 300, d390

O societate X din Romania factureaza catre o societate din UE penalitati pentru recuperarea unui prejudiciu (cauzat de rebuturi materiale). Ambele societati sunt inregistrate in scopuri TVA. Aceste penalitati se declatra in D390 si D300? La ce rand? Cum se declara daca societatea de la care se percep penalitatile nu este in UE?

Specialistul nostru ne arata cum trebuie procedat in acest caz.
 
Potrivit art. 286 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata nu cuprinde sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.

Prin urmare, penalizarile din contractele comerciale nu intra in sfera de aplicare a TVA, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate, deci factura trebuie emisa fara TVA.

Tinand cont de operatiunile care se declara in declaratia recapitulativa si faptul ca penalitatile contractuale facturate nu intra in sfera de aplicare a TVA aceste operatiuni nu se vor raporta in Declaratia recapitulativa formular  390.
 
Avand in vedere faptul ca penalitatile percepute furnizorului reprezinta doar o nerespectarea a clauzelor contractuale prin care va este permisa sanctionarea acestuia si nu reprezinta o operatiune impozabila din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata (nerespectarea conditiei de la  art. 268 alin. (1) lit. a)), nu va fi inregistrata  in jurnalele de vanzari si nici raportata in decontul de TVA- formular 300.
 
Asadar, indiferent ca sunt facturate catre o companie din UE sau din afara UE, factura se va emite fara TVA, intrucat aceste  operatiuni nu reprezinta o livrare de bunuri/prestare de servicii, fiind doar o operatiune de sanctionare a nerespectarii clauzelor contractuale.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA pentru facturare penalitati":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016