keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Codasi in UE la venituri bugetare: incasari de doar 28% din PIB

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iul. 2010
Tags: venituri bugetare

Media europeana a sumelor colectate la buget era de 39,3% din PIB in 2008 Romania colecteaza doar 28% din obligatiile fiscale ale contribuabililor si se afla pe ultimul loc in UE la venituri ...


Media europeana a sumelor colectate la buget era de 39,3% din PIB in 2008
Romania colecteaza doar 28% din obligatiile fiscale ale contribuabililor si se afla pe ultimul loc in UE la venituri incasate. In acelasi timp, ne numaram printre statele care au redus cel mai mult impozitarea veniturilor in ultimul deceniu. Oamenii de afaceri sustin insa ca statul nu este corect in relatia cu firmele, iar marii evazionisti scapa nepedepsiti. De asemenea, firmele acuza impozitarea excesiva a fortei de munca, ceea ce favorizeaza evaziunea.

Romania se claseaza pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste veniturile fiscale colectate la buget. Chiar daca Romania se afla printre statele care au redus cel mai mult impozitul pe venit in ultimii ani, acest lucru nu a determinat o reducere a economiei subterane din cauza proble­me­lor din sistemul de taxe si impozite.

Ve­niturile fiscale s-au ridicat in urma cu doi ani la 28% din PIB, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, Oficiul de sta­tis­tica al UE, cu un procent mai putin decat in 2007 si in scadere cu 2,2% fata de anul 2000. Romania se situeaza astfel pe ultimul loc din UE la gradul de colectare a taxelor si impozitelor, media europeana fiind de 39,3%.

De exemplu, la noi rata de impozitare a muncii este de 29,5%, in timp ce media din UE este de 34,2%. La consum impozitarea este de 17,7%, sub media europeana de 21,5%. Pe de alta parte, sunt si tari in care munca si con­su­mul aduc venituri mai mici decat in Ro­ma­nia, cum este Marea Britanie. Aici insa nivelul veniturilor incasate in total la buget este mult mai mare, ridicandu-se la 37,3% din PIB in anul 2008.

Tarile din jurul nostru, aflate intr-o situatie economica comparabila, stau mai bine la acest capitol. Bulgaria, de exem­plu, avea un nivel de incasare a veniturilor fiscale de 33,3% din PIB, U­n­garia de 40,4% din PIB, Grecia - 32,6% din PIB, Slovenia - 37,3%, Polonia - 34,3%.

Doar Slovacia, Letonia si Irlanda mai au pro­cente de incasare sub 30% din PIB, dar mai mari decat ale Romaniei. Este de as­tep­tat ca aceste niveluri sa scada, avand in vedere curba descendenta din ultimii ani si aparitia crizei economice, care a dus la modificari in sistemele de taxe si impozite.

Statul nu educa si nu este corect cu firmele
Cota unica de impozitare de 16% situeaza tara noastra printre statele cu rate mici de impozitare din UE, respectiv locul 4 la persoanele fizice si locul 6 la companii. De asemenea, Romania este pe locul 2 in Europa in ultimul deceniu in topul celor mai mari reduceri ale im­po­zitarii veniturilor persoanelor fizice, cu o scadere de la 40% la 16%. Pe primul loc se afla Bulgaria, care a inregistrat o re­du­cere de 30 de procente, de la 40% la 10%.

In pofida acestei situatii aparent fa­vo­rabile, agentii economici se declara su­fo­cati de fiscalitatea din Romania. Tara noastra detine un nedorit record la nivelul UE, unde ocupa primul loc cu 113 plati de taxe si impozite efectuate anual.

Florin Pirvu, vicepresedintele Con­siliului National al Intreprinderilor Pri­vate Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), spune ca, pe de o parte, organele fiscale nu au o politica de edu­ca­re a agentilor economici si trec direct la aplicarea de sanctiuni si, pe de alta par­te, statul nu este corect in raporturile cu mediul privat si nu-si achita obli­ga­tiile, cum ar fi rambursarea TVA.

„Un agent economic cu doi angajati ia amen­da 80 mil. lei vechi pentru ca nu are casa de marcat. Un hipermarket pri­meste pen­­tru acelasi lucru o amenda de 100 mil. lei vechi. Nu s-a lucrat la mentali­ta­tea agentului econo­mic, ca sa plateasca voluntar impo­zi­tele”.

Sursa Financiarul 05/07/2010

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016