Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In contextul prevederilor art. 296^32 de la capitolul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, va facem cunoscute urmatoarele aspecte:
Persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I - III de la titlul IX2 din Codul fiscal (adica venituri de natura salariala, pensii mai mari de 740 lei, venituri din activitati independente si agricole, alte venituri), venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, precum si venituri din pensii mai mici de 740 lei si nu se incadreaza in categoriile de persoane carebeneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.
Asadar, persoanele fizice care nu realizeaza venituri, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta valoarea salariului minim brut pe tara.
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 700 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, potrivit Hotararii de Guvern nr. 1225/2011.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Contributiile sociale datorate de persoanele fizice se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii (organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu), in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ecotaxa fara taxa (pe valoarea adaugata)Buletin acte normative importante: Noutati legislative 04 - 08.01.2016Ce declaratii fiscale au termen la 25 ianuarie 2016?Ordin ANAF: Atentie la noile modificari privitoare la contributii!Reglementari privind arendarea bunurilor agricole. Impozitul pe veniturile microintreprinderilorUltimele articole
Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareSocietate infiintata in anul 2023. Cum se calculeaza plafonul TVA de 300.000 leiA fost publicat modelul de cerere necesar persoanelor care vor sa recupereze taxa speciala pentru autoturisme si autovehiculePrin OUG 93/2022 vor fi restituite contribuabililor sumele achitate privind anumite taxe pentru autoturisme si autovehiculeColectare TVA in cazul despagubirilor incasateArticole similare
ANAF prezinta Ghidul fiscal al persoanelor fizice care realizeaza venituri comercialeModificari privind privatizarea societatilor prin OG 14/2014Ce obligatii apar la achizitia unor produse de la PERSOANE FIZICE?Proiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscalFormularul 204 pentru anul 2012 se depune pana la 15 martieUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite PERSOANE FIZICE NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarilePlafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Veniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Articole similare
Cesiune de creanta preluata de la societatea-mama cedenta. Cum gestionam incasarea creantelor?Ajustare norma de venit PFA pentru perioada starii de urgentaDan Voiculescu cere lunar reducerea TVA-ului la alimentele de bazaBeneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelorAutoturisme pe firma. Deductibilitatea cheltuielilor aferente este limitata la calculul impozitului pe VENITURIle din activitati independenteUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaOUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVENITURI din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"