Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a transmis recent un comunicat oficial prin care a anuntat ca persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 din Codul Fiscal (anexa art. 155 mai jos) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate astfel:
a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului de baza minim brut pe tara, si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia saub) la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei, aplicand cota individuala de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul de baza minim brut pe tara.
De asemenea, persoanele fizice care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in aceleasi conditii descrise mai sus.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate - CASS - se face fie lunar, pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei, fie la data depunerii declaratiei, in functie de optiunea exercitata de persoana fizica.
ANEXA ART. 155 - Categorii de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale de sanatate
(1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 , datoreaza, dupa caz, contributii de asigurari sociale de sanatate pentru urmatoarele categorii de venituri:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
b) venituri din pensii, definite conform art. 99 ;
c) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 ;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9);
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din investitii, definite conform art. 91;
g) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117;
i) indemnizatii de somaj;
j) indemnizatii pentru cresterea copilului;
k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
l) indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
(2) Pentru veniturile prevazute la alin. (1) se datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate si in cazul in care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la art. 60.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul IIICe venituri declaram prin formularul 200Normele metodologice ale Codului Fiscal se modifica! Vezi titlurile care se schimba!Prevederile OUG nr. 30 din 2011 care intra in vigoare la 1 ianuarie 2012PFA cu norma de venit. Care este plafonul anual in functie de care se stabileste obligatia de plata a CAS si CASS?Ultimele articole
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalProiect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulEste OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataPFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiArticole similare
Analiza zilei: Deducerea serviciilor medicale la calculul impozitului pe salariiFinantele informeaza cu privire la regimul fiscal pentru asociatiile de proprietariZoom fiscal: ANAF informeaza cu privire la impozitarea veniturilor din dividende in anul 2016Declaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Recuperarea si reglarea indemnizatiei de concediu de odihna necuvenit. Baza legalaUltimele articole
Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiFacilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Cum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"