Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a transmis recent un comunicat oficial prin care a anuntat ca persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 din Codul Fiscal (anexa art. 155 mai jos) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate astfel:
a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului de baza minim brut pe tara, si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia saub) la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei, aplicand cota individuala de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul de baza minim brut pe tara.
De asemenea, persoanele fizice care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in aceleasi conditii descrise mai sus.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate - CASS - se face fie lunar, pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei, fie la data depunerii declaratiei, in functie de optiunea exercitata de persoana fizica.
ANEXA ART. 155 - Categorii de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale de sanatate
(1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 , datoreaza, dupa caz, contributii de asigurari sociale de sanatate pentru urmatoarele categorii de venituri:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
b) venituri din pensii, definite conform art. 99 ;
c) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 ;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9);
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din investitii, definite conform art. 91;
g) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117;
i) indemnizatii de somaj;
j) indemnizatii pentru cresterea copilului;
k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
l) indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
(2) Pentru veniturile prevazute la alin. (1) se datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate si in cazul in care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la art. 60.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nerezidenti. Diferente intre activitatea dependenta si cea independentaCe modificari a adus Legea nr. 112/2016 privind aprobarea OUG nr. 41/2015?Calendar fiscal: Ce declaratii depunem la 26 mai 2014?Desfasurarea in Romania de activitati economice. Care e regimul fiscal al strainilor in Romania?Ce sistem de impozitare se aplica in functie de activitatea economicaUltimele articole
PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Seminarii web ANAF pentru luna ianuarie 2025. Ce teme vor fi abordateCe modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareArticole similare
Anunt MFP: Fisa Fiscala NU se depune de catre angajator si in format hartieRegimul fiscal aplicabil persoanelor implicate in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 (OUG 3/2021)Codul fiscal 2011 (Partea III.3): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG 30 din 2011Cum a prezentat MFP informatii noi despre Declaratia 201Angajatii care au salarii brute de 3.000 de lei pot beneficia de cei 200 lei neimpozabili?Ultimele articole
Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"