Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Angajatorilor le revine obligatia de a furniza lucratorilor echipamente individuale de protectie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 11 Oct. 2023
Angajatorilor le revine obligatia de a furniza lucratorilor echipamente individuale de protectie
Tags: firme, obligatii firme, echipament de protectie, angajati 

Angajatorilor le revine obligatia de a furniza lucratorilor echipamente individuale de protectie, ca parte a ansamblului de obligatii in domeniulsanatatii si securitatii in munca, asa cum reaminteste ITM Salaj firmelor.

Toti angajatorii sunt obligati sa evalueze riscurile profesionale la locurile de munca. In urma acestei evaluari se stabilesc riscurile care nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloacele tehnice de protectie colectiva ori prin masurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii, iar atunci se decide daca este necesara dotarea cu EIP si tipul acestuia.

Prin echipament individual de protectie (EIP) se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau ?inut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.

Orice echipament individual de protectie trebuie sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc marit, sa corespunda riscurilor existente la locul de munca, sa ia in considerare cerintele ergonomice si sanatatea lucratorilor si sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta.

Conditiile de utilizare ale EIP, in special durata purtarii, variaza in functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru pentru fiecare lucrator si de performanta EIP. In cazul degradarii sau al pierderii calitatilor de protectie se acorda obligatoriu echipament individual de protec?ie nou.

Uniformele de lucru obisnuite care nu au rolul de a proteja impotriva unui risc nu reprezinta echipamente individuale de protectie. 

Exista o serie de riscuri in fata carora echipamentul individual de protectie ii protejeaza pe lucratori. Natura acestor riscuri, intâlnite in conditii de munca normale, poate fi chimica, fizica, electrica, biologica etc.

Pentru ca aceste riscuri nu pot fi evitate prin alte mijloace, purtarea echipamentului individual de protectie este obligatorie, conform reglementarilor in vigoare. Elementele  EIP reprezinta o bariera intre aceste riscuri aferente unui anumit mediu de lucru si lucrator. 

Alegerea unor echipamente pe masura angajatilor si menite sa le ofere acestora siguranta optima si libertate de miscare, este o masura de care angajatorii trebuie sa tina cont.

Definirea, clasificarea si modul de utilizare a echipamentelor individuale de protectie  sunt reglementate prin Legea nr. 319/2006 si Hotarârea de Guvern nr.1048/ 2016. 

Conform prevederilor stabilite de Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319 / 2006, toti angajatorii sunt obligati sa acorde in mod gratuit echipamente individuale de protectie, atunci cand riscurile aferente domeniului respectiv de activitate nu pot fi evitate sau limitate prin mijloace  tehnice de protectie colectiva, sau prin masuri, metode si proceduri privind organizarea muncii. 

H.G.nr.1048/2006 reglementeaza cerintele minime de sanatate si securitate, privind utilizarea de catre angajati a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca sicontine o lista orientativa de activitati lucrative, in care se poate impune utilizarea echipamentului individual de protectie: lucrari de constructii, lucrari rutiere, lucrari in containere, lucrari in spatii inguste, lucrari in cuptoare industriale alimentate cu gaz, lucrari pe santiere, lucrari in spatii de depozitare etc. 

Obligativitatea utilizarii echipamentului individual de protectie determina conditii optime de lucru, pentru siguranta si sanatatea angajatilor expusi unor factori de risc cu grad ridicat, iar utilizarea unor elemente optime  ale EIP, conform dimensiunilor angajatilor si a starii lor de sanatate, contribuie la un randament mai bun, indiferent de domeniul sau mediul in care activeaza.




Sursa: ITM
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Angajatorilor le revine obligatia de a furniza lucratorilor echipamente individuale de protectie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016