keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ajustare TVA pentru creante eliminate prin planul de reorganizare. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Sep. 2017 Exclusiv
Tags: ajustare tva, creante, declaratia 394

Prin cele de mai jos, vom vedea care este modul de efectuare al ajustarii TVA in cazul creantelor eliminate printr-un plan de reorganizare confirmat prin hotarare definitiva si irevocabila. Vom vedea daca se face autofactura sau daca se intocmeste factura catre client.

De asemenea, vom vedea daca facturile se preiau in declaratia 394 si care sunt inregistrarile contabile in anul 2017 cand sentinta de eliminarea a creantelor a devenit definitive si irevocabila avand in vedere ca facturile eliminate au fost inregistrate pe cheltuieli in anii anteriori.
 
Iata raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 287 din Codul fiscal baza de impozitare se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
 
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz. 
 
Ajustarea bazei de impozitare se efectueaza prin emiterea unei facturi de ajustare prin care  se inscrie cu semnul minus  baza de impozitare TVA si suma TVA colectata. 
 
Obligativitatea emiterii unei facturi pentru ajustare rezulta din  prevederile articolului 330 alin (2) din Codul fiscal prin care se face precizarea "In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d).
 
Asa cum rezulta, factura  emisa pentru ajustarea in minus a bazei de impozitare nu se transmite si firmei declarate in stare de faliment.
       
Ajustarea TVA colectata impusa de falimentul beneficiarului trebuie evidentiata cu semnul minus in jurnalul pentru vanzari si raportata cu  semnul minus, la randul "Regularizari taxa colectata" din decontul de TVA - 300.  
 
In ceea ce priveste Declaratia 394 coloana "Baza impozabila" de la lit. C, D, E, F - se inscriu valoarea bazei impozabile, in lei, aferenta livrarilor/prestarilor/achizitiilor, inclusiv cele pentru care se aplica taxarea inversa, precum si valoarea bazei impozabile aferenta facturilor de stornare, defalcate pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%). In cazul in care baza impozabila este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul minus.     
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016