Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina
la 15 Mai. 2022

Conform unui proiect de lege care a fost adoptat recent de parlament, o noua categorie de angajati ar putea iesi mai devreme la pensie. Este vorba despre persoanele care au lucrat in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui.
Prezenta initiativa legislativa vine in sprijinul unei categorii de persoane care a lucrat in activitati de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui.
Pentru a inlatura discriminarile create ca urmare a acordarii, prin ordonante de urgenta, a beneficiului grupei de munca pentru alte categorii de activitati, este necesara completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul recunoasterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, ca locuri de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupa I de munca si pentru aceste activitati. Neasimilarea perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, nu va face posibila aplicarea reducerii de varsta intrucat, persoanelor respective, nu li s-a recunoscut grupa de munca si, ca atare, nu pot beneficia de reducere.
Activitatile desfasurate au un nivel ridicat al riscului si ca urmare a evaluarii acestuia in ceea ce proveste accidentele sau bolile profesionale a reiesit ca acestea contribuie la afectarea grava a sanatatii angajatilor, ceea ce face imperios necesara adoptarea masurilor legislative corespunzatoare cu referire la reducerea varstelor standard de pensionare.
Luand in considerare ca angajatii sunt expusi in majoritatea timpului la temperaturi extreme, in spatii putin ventilate sau in medii cu puternice degajari de pulberi, ceea ce determina afectiuni respiratorii care nu le permite munca in astfel de medii, precum si necesitatea mentinerii fortei de munca si a locurilor de munca din industria de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru a inlatura gravele diferente de tratament juridic dintre categoriile de asigurati in sistemul public in ceea ce priveste recunoasterea si garantarea unor drepturi de angajari sociale, initiatorii supun spre adoptare prezenta propunere legislativa.

Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale

Cartea neagra a controlului fiscal

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
Atentie! Legea trebuie sa fie promulgata de presedintele Romaniei pentru a putea fi aplicata.

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "O noua categorie de angajati ar putea iesi mai devreme la pensie (Proiect de lege)":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Venit persoana fizica. Cum procedam privind comisionul din vanzari incasat prin transfer bancar?Ce obligatii fiscale se impun pentru asociat si administrator nerezident?Controale ITM la angajatorii care desfasoara activitati cu cod CAEN 4724CNPP a publicat indicatorii utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2021Persoana fizica si inchiriere bun. Ce obligatii se impun privind TVA-ul si contributiile?Ultimele articole
Scutiri fiscale in IT. Cum se determina impozitul scutit in cazul salariilor peste plafonul de 10.000 lei?Modificari in vigoare de la 1 ianuarie 2024 cu privire la retinerea impozitului pentru veniturile din pensiiImpozitarea pensiilor: Din 1 ianuarie 2024 se aplica modificarile introduse prin Legea 282/2023Pilonul III de pensii. Etape de parcurs pentru angajatori si salariatiVechimea in munca necesara pensionarii pentru limita de varsta poate fi cumparata pana la sfarsitul anului 2024
Mai multe articole despre pensie
Articole similare
Reglementari privind drepturile si obligatiile consumatorilor si prestatorilor de servicii de plataMFP modifica legislatia RCA (PROIECT DE LEGE)Incredibil: Deputatii PDL sustin ca au votat din greseala legile privind TVA la alimente si neimpozitarea pensiilorUDMR nici nu vrea sa auda de TVA de 5%Vesti bune! Amnistia fiscala s-ar putea extinde si pentru persoanele fiziceUltimele articole
Modificari fiscale 2023: Firmele vor plati CASS de 10% pentru tichetele de masa acordate salariatilorTichetele de masa ar putea fi impozitate cu 10% daca noul pachet de masuri fiscale va fi promulgat de PresedinteProiect: Din 1 ianuarie 2026 rovinieta ar putea fi obligatorie doar pentru vehiculele de pana in 3,5 toneCum pot trece microintreprinderile la plata impozitului pe profit in 2023Noul mecanism de compensare a sumelor solicitate din FNUASS din 2023
Mai multe articole despre proiect de lege

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"