keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Raport privind mecanismul de alerta: sprijinirea ajustarii macroeconomice in UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: ue, ajustare macroeconomica, recapitalizare banci, sprijin financiar

Pe 28 noiembrie, Comisia Europeana lanseaza cel de-al doilea ciclu anual al Procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) pentru 2013, odata cu publicarea raportului privind mecanismul de alerta (RMA). Raportul subliniaza necesitatea unor analize aprofundate asupra evolutiilor legate de acumularea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice din 14 state membre ale UE: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Spania, Franta, Italia, Cipru, Ungaria, Malta, tarile de Jos, Slovenia, Finlanda, Suedia si Regatul Unit.



Olli Rehn, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisarul pentru afaceri economice si monetare si moneda euro, a declarat: "UE trece printr-un proces dificil de corectare a dezechilibrelor macroeconomice care s-au acumulat in deceniul anterior crizei. S-au inregistrat deja numeroase progrese si reformele dau rezultate. Dar procesul de reechilibrare este departe de a se fi incheiat, acesta urmand a marca peisajul economic timp de mai multi ani. Prin intermediul Procedurii privind dezechilibrele macroeconomice, Comisia furnizeaza statelor membre orientari menite sa asigure adoptarea unor politici adecvate pentru combaterea dezechilibrelor si pentru promovarea unei cresteri economice durabile si a crearii de locuri de munca."
   
Analizele din cadrul RMA se bazeaza pe un tablou de bord cuprinzand unsprezece indicatori macroeconomici care se concentreaza asupra evolutiilor in materie de competitivitate, indatorare, preturile activelor, ajustare si interconexiuni cu sectorul financiar. Utilizand acest tablou de bord ca punct de plecare, Comisia evalueaza situatia macroeconomica, pe baza unor informatii si indicatori suplimentari si luand in considerare, in mod corespunzator, circumstantele specifice fiecarei tari. in cadrul RMA, Comisia identifica statele membre a caror situatie macroeconomica necesita atentie suplimentara, prin intermediul unor analize aprofundate, ale caror rezultate sunt bazate pe o evaluare impartiala. Numai dupa finalizarea analizelor aprofundate, in primavara anului viitor, Comisia va ajunge la o concluzie asupra existentei unor dezechilibre sau a unor dezechilibre excesive si va emite propuneri de recomandari adecvate in materie de politici.

RMA prezinta dovezi asupra inregistrarii de progrese in domeniul ajustarii dezechilibrelor macroeconomice. Deficitele de cont curent inregistreaza scaderi in tarile cu cele mai mari dezechilibre externe, evolutie favorizata de cresterea progresiva a rezultatelor la export si de ameliorarea competitivitatii, iar corectia de pe piata locuintelor este in curs de desfasurare. Totusi, procesul de reechilibrare, care, pe termen lung, reprezinta o conditie preliminara pentru o crestere economica durabila, are inca o distanta considerabila de parcurs. Pe termen scurt, acesta va continua sa afecteze cresterea economica si ocuparea fortei de munca in mai multe tari. Ajustarea in curs include atat corectii ciclice, cat si corectii structurale, cu toate ca cele structurale par sa predomine in majoritatea tarilor. in paralel cu ajustarea din statele membre cu deficite de cont curent semnificative, s-au consemnat deteriorari ale balantei de plati externe in mai multe state membre care inregistreaza excedent, insa intr-un ritm mai lent. Ponderea sporita a cererii interne in activitatea economica din tarile care inregistreaza excedent si ritmul relativ dinamic al cresterilor salariale sugereaza ca, in urmatorii ani, contributia la reechilibrare a tarilor care inregistreaza excedent ar putea creste.

Cele 14 state membre pentru care Comisia va initia o analiza aprofundata se confrunta cu provocari si riscuri potentiale diferite. Pentru 12 dintre acestea, s-a realizat deja o analiza aprofundata in cadrul PDM din 2012 si s-a constatat existenta unor dezechilibre - diferite ca natura si gravitate. Aceste tari au primit, in luna mai, orientari privind politicile prin intermediul recomandarilor specifice fiecarei tari, in cadrul semestrului european (MEMO/12/388). Comisia considera ca este util sa se acorde, din nou, o atentie sporita riscurilor implicate si progreselor in curs pentru corectarea dezechilibrelor din aceste state membre. in cazul Maltei si al tarilor de Jos, va fi pentru prima data cand se realizeaza o analiza aprofundata in cadrul PDM.

Tarile care sunt supuse supravegherii in cadrul programelor de ajustare economica si care beneficiaza de sprijin financiar public nu sunt evaluate in cadrul RMA. Este vorba despre Irlanda, Grecia, Portugalia si Romania. Aceasta abordare asigura evitarea duplicarii procedurilor si a obligatiilor de raportare, precum si coerenta cu ceea ce este prevazut in cadrul asa‑numitului "pachet de doua propuneri", care se concentreaza asupra mecanismelor de supraveghere din zona euro. Spania este analizata in cadrul RMA, intrucat sprijinul financiar public de care beneficiaza este specific pentru recapitalizarea bancilor. Cipru si Ungaria sunt, de asemenea, incluse, intrucat nu s-au incheiat inca negocierile pentru asistenta financiara.


Sursa: Comisia Europeana

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016