Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incasare partiala facturi. Cum tratam facturile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, facturi partiale, incasare partiala, omfp 3055/2009, declaratia 710

Vom analiza mai jos cazul unei societati care in 2012 a emis facturi pentru manopera si piese de schimb. Unele facturi au fost incasate partial, astfel ca vom stabili daca pentru diferenta ramasa se poate face stornare si daca este posibila aceasta operatiune in 2013 pentru facturile emise in 2012, dupa depunerea situatiilor financiare si a declaratiilor fiscale aferente.


De asemenea, vom stabili care va fi modalitate de a reduce valoarea facturilor emise pana la valoarea totala incasata.

Solutia consultantului:

Neincasarea sau incasarea partiala a unei facturi nu reprezinta un motiv legal de stornare a unei livrari de bunuri/prestari de servicii deja efectuate.

Stornarea trebuie sa aiba un motiv economic, fie reglementat contractual, fie o cauza de forta majora, cum ar fi servicii sau bunuri prestate/livrate necorespunzator, situatii de lucrari ce nu s-au realizat in totalitate, bunuri sau servicii cu defecte calitative sau ce nu corespund standardelor normative sau deduceri de pret agreate de parti, ulterior emiterii facturii, iar reducerile de pret nu trebuie sa conduca la incalcarea reglementarilor privind vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii.

In aceste situatii, se pot emite facturi de stornare, iar procedura estre reglementata de art. 138 din Codul fiscal.

Desigur, situatiile financiare anuale sunt deja depuse, nu se poate afecta rezultatul anterior iar corectarea se va face in contabilitatea exercitiului 2013, cand s-au emis facturile de stornare.
Pentru corectiile  de venituri si cheltuieli aferente exercitiilor anterioare va recomandam sa utilizati contul 117 "Rezultatul reportat", conform pct. 63 din OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Alte considerente in legatura cu situatia descrisa de dvs.:
-veti ajusta TVA in decontul lunii aferent datei la care veti emite factura;

-se necesita declaratii rectificative pentru impozitul pe profit, la anul la care se refera facturile emise initial; dupa caz, veti depune declaratiile 710 si 101;

-autoritatile fiscale nu agreeaza eventualele diminuari de venituri, astfel va recomandam sa detineti o documentatie foarte clara pentru a justifica reducerea veniturilor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incasare partiala facturi. Cum tratam facturile?":
Rating:

Nota: 3.1 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016