Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce efecte va avea legea insolventei personale in urmatorii cinci ani?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: legea insolventei personale, impactul bugetar, planul de rambursare, nota de fundamentare

In urmatorii cinci ani, aplicarea Legii insolventei persoanelor fizice ar putea avea un impact bugetar de 1,2 miliarde de lei in cinci ani. Impactul a fost calculat pe baza estimarilor existente cu privire la numarul de cazuri de insolventa, respectiv 800.000, si a tarifului de 100 - 300 de lei lunar per dosar, impact care nu a fost prevazut de autoritati.


Acest argument este sustinut de Alexandru Stanescu, consultant in cadrul Bancii Mondiale, care potrivit Agerpres:

"Privitor la impactul bugetar, mi-as fi dorit sa vad in Nota de fundamentare a actului normativ macar un impact bugetar referitor la cazurile ce vor veni si tarifele pe care administratorii procedurii le vor percepe. Simplist am pus pe hartie, dar nu este o analiza a bancii, ci una personala, un calcul. Pana acum se vehiculau 800.000 cazuri de insolventa a persoanelor fizice, cand am inceput dezbaterile despre lege.

Considerand cei cinci ani cat dureaza planul de rambursare si un tarif lunar de 100 — 300 de lei pe dosar, potrivit normelor, numai daca inmultim aceste cifre ajungem, estimativ, la un impact de 1,2 miliarde de lei pe cinci ani. Desi nu sunt specialist pe buget, mie mi se pare un impact semnificativ sa merite o atentie sporita din partea Ministerului Finantelor Publice si poate a colegilor de la ANPC".

Facand aceste declaratii, Stanescu a precizat ca opiniile sale sunt personale. Potrivit aceleiasi surse, acesta a declarat nu a luat in calcul si costurile administrative cu Comisia de Insolventa si cu Comisia teritoriala.

In ce priveste actul normativ in ansamblu, scrie Agerpres, Alexandru Stanescu a mentionat faptul ca legea poate fi considerata una buna, dar va depinde foarte mult cum va fi interpretata si aplicata.

Acesta a atras atentia si asupra unor probleme care ar trebui rezolvate:

 "Uitandu-ma pe normele metodologice ale ANPC, ar fi cateva aspecte de discutat. Desi normele amintesc o serie de documente care vor fi necesare pentru constituirea unui dosar si a cererii de insolventa, nu avem astfel de documente standardizate. De asemenea, vorbim de persoane cu o cultura financiara si administrativa medie, care trebuie indrumati in eforturile lor de a intra in aceasta procedura".

In opinia sa, exista si aspecte care nu sunt inca suficient de clare, citeaza Agerpres:

"Chiar si normele metodologice amintesc despre un raport intre venituri, trai rezonabil, si obligatiile pe care le au acestia. Prin urmare, vom fi interesati de cum traiul rezonabil va fi calculat. in normele metodologice am remarcat ca exista niste repere: structura familiei, vehiculul, costuri privind cresterea copilului, locuinta familiei. Dar nu exista o claritate foarte mare in privinta modului de calculare a acestora, si daca acestea sunt singurele repere care pot fi luate in considerare".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce efecte va avea legea insolventei personale in urmatorii cinci ani?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016