Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzarea prin curier. Ce documente justificative pentru incasare sunt necesare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, documente justificative, incasare, factura, registrul de casa

Analizam mai jos cazul unei societati care vinde produse pe care le trimite clientilor persoane fizice si juridice prin firma de curierat/posta. Vom analiza ce documente emitem pentru incasare in urmatoarele situatii si in ce moment al derularii actiunii:



- vanzare catre persoane fizice (banii se primesc in numerar, cu mandat postal, dupa 3 zile de la emiterea facturii si trimiterea produselor).

- vanzarea catre persoane fizice (banii se primesc de la firma de curierat in contul curent - virament bancar)

- vanzarea catre persoane juridice pentru se primesc banii in numerar peste 2 zile de la firma de curierat care pune la dispozitie o chitanta pe numele clientului

Ca regula generala, in cazul vanzarilor de bunuri in sistem curierat, societatea vanzatoare nu emite chitante catre clienti concomitent cu emiterea facturilor intrucat chitantele se elibereaza doar de catre cei care incaseaza numerarul si numai la momentul incasarii efective.

Prin urmare, la incasarea numerarului de la client (indiferent ca este persoana fizica sau persoana juridica) firma de curierat emite in nume propriu un formular adaptat de chitanta intitulat "chitanta-ramburs cont colector", in care va mentiona in mod specific la rubrica "explicatii" din formular "ramburs la factura …. pentru expeditorul ….".

Ulterior, pentru decontarea sumelor incasate de la clienti prin intermediul firmei de curierat se va emite o factura de decontare (cu o lista anexata a clientilor si sumelor achitate prin sistemul ramburs), cu mentiunea ca aceasta nu este obligatorie, ci optionala, asa cum se specifica si la pct. 19 alin. 5 lit. b din Normele metodologice date in aplicarea art. 137 alin. 3 lit. e din Codul fiscal. Intocmirea documentelor pentru incasarea propriu-zisa a sumelor inscrise in factura de decontare se realizeaza in functie de modalitatea de incasare, respectiv chitanta (pentru numerar) sau extras de cont si ordin de plata (pentru virament bancar).

In situatia in care contravaloarea marfii este ridicata direct in numerar de la oficiul postal, pentru inregistrarea in registrul de casa se va utiliza documentul eliberat de posta sau, in lipsa acestuia, o dispozitie de incasare catre casierie.

Sursa: PortalContabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzarea prin curier. Ce documente justificative pentru incasare sunt necesare?":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016