Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Oficial, nimeni nu stie in acest moment cate piscine exista in Romania si prin urmare, care este baza de impunere din acest punct de vedere. Nici cati romani dispun de doua, trei sau mai multe proprietati imobiliare. Oficialii ANAF spun ca cei de la MAI ar trebui sa detina aceste date, in vreme ce in alte state europene Fiscul este cel care le detine si le opereaza.
"Suntem in faza de elaborare a documentatiei privind reforma bazei de taxare a proprietatii. Acesta este si un angajament in scrisoarea de intentie cu FMI. Sunt mai multe modele la care ne uitam, in afara de Suedia, si anume Polonia si Franta, care sunt relevante pentru noi din mai multe puncte de vedere. Proiectul, odata finalizat, va fi supus dezbaterii publice. Motivul pentru care este nevoie de o reforma vine din nivelul scazut de colectare din prezent si lipsa bazei comune de date. Estimarile de impact vor fi finalizate in doua saptamani. Scopul nostru este sa crestem veniturile de la 0,7% din PIB in prezent la macar 1,1% din PIB cat sunt in Polonia. Si sa facem asta fara a afecta cetateanul mediu, doar prin tintirea directa a celor semnificativ mai bogati", a declarat Liviu Voinea, secretar de stat la Finante.
In privinta sistemelor de impunere a proprietatii din Suedia, Franta sau Polonia, acestea sunt mai eficiente decat cel romanesc, chiar daca nu sunt nici ele lipsite de critici.
Sistemul de impunere suedez se bazeaza, pentru colectarea acestor venituri semnificative, pe impunerea directa, in special pe impozitarea veniturilor personale. Astfel, structura veniturilor fiscale se prezinta diferentiat de cea a UE: impozitele directe reprezinta 39,3 % din veniturile din impozite, in timp ce, impozitele indirecte si contributiile sociale aduc 33,8 %, respectiv 27 % din venituri. Aceasta comparativ cu media UE – 27, adica aproximativ 31,3%, 39,1% si 30,3%. Aceasta structura este insa destul de asemanatoare cu a celorlalte state nordice (exceptand Danemarca).
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In privinta distribuirii veniturilor, Suedia se diferentiaza din nou de media UE, in sensul ca, fondurile pentru securitate sociala reprezinta o mica proportie din venituri, putin peste 1/3 din media UE, in timp ce veniturile locale, cu 16,3 % din PIB, inseamna aproape de 4 ori mai mult decat media UE; o pondere atat de insemnata mai fiind intalnita la o singura tara europeana – Danemarca.
Sursa: Hotnews
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noul proiect care aduce in discutie impozitul forfetar de la 1 ianuarie 2016Vladescu anunta sfarsitul cotei unice, scaderea TVA si impozit progresiv, inclusiv pe toate pensiileCodul fiscal 2011 - Titlul IVTermen limita pentru optiunea de plata impozit 2012 pentru microintreprinderiConditiile schimbarii sistemului de impunere pentru microintreprinderi care depasesc plafonul de venituriUltimele articole
Microintreprinderi in insolventa. Va fi afectat in acest caz sistemul de impunere?Microintreprinderea in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceriCum a fost modificat prin OG 16/2022 sistemul de impunere privind impozitul pe veniturile microSchimbare SISTEM DE IMPUNERE. Aplicarea reducerilor conform OUG 153Proiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscalArticole similare
Ce metode au la dispozitie contribuabilii pentru a depune, solicita sau elibera documente fiscale onlinePrevederi pentru depunerea formularului 096Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalDeclaratia 390 VIES � Explicatii legaleAnunt ANAF: Declaratia 120, noul PDF inteligentUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Noi masuri de relaxare incepand cu 1 iunie 2021. Se pot organiza activitati de divertisment cu pana la 5.000 de persoaneScaderea cu 14% a cotei de TVA pentru locuinteOFICIAL! Starea de alerta a fost prelungita cu 30 de zile in RomaniaCota de 5% pentru livrarea de constructii. Explicatii Irina DumitrescuIn ce locuri NU mai poti intra daca nu detii Certificat VERDE. Care sunt exceptiileUltimele articole
Noutate! Persoanele fizice pot angaja si plati legal personal pentru activitatile casniceModel de Declaratie pe propria raspundere si masurile anti-Covid-19 pe durata starii de alerta(Informare MAI)Comerciantii de pe litoral, certati cu legea! ANPC a constat abateri la peste 90% dintre unitatile controlate!Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Cota de 5% pentru livrarea de constructiiAchizitie spatiu pe firma si factura cu TVA. Cum poate firma sa vanda mai departe cu TVA?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"