Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Studiu de caz: Achizitii de bunuri in scopul vanzarii cu amanuntul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 31 Iul. 2009
Tags: studiu de caz, achizitii de bunuri

Problema:O societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, achizitioneaza dintr-un depozit cu ridicata din Polonia bunuri care se ...

Problema:
O societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal,
achizitioneaza dintr-un depozit cu ridicata din Polonia bunuri care se transporta in Romania si se vand prin unitati de comert cu amanuntul. Achizitiile se efectueaza la pret inclusiv TVA pentru care se primesc facturi cu TVA.
Daca pentru taxa pe valoarea adaugata din facturi se efectueaza inregistrarea 4426 = 4427 si daca informatiile din
facturi se trec in decontul de TVA?

Solutie oferita in iulie 2009:
Ca si in cazul pieselor de schimb cumparate din Ungaria si montate in Romania si a aparatului de masurare achizitionat in
Ungaria si transportat in Romania pentru a fi folosit in Romania, pentru care s-a platit TVA in Ungaria, si in cazul bunurilor achizitionate la preturi inclusiv TVA din depozitul cu ridicata din Polonia transportate din Polonia in Romania in vedera revanzarii prin unitati de comert cu amanuntul din Romania, se realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri in sensul art. 1301 alin. (1) din Codul fiscal avand locul in Romania conform art. 1321 alin. (1) din Codul fiscal unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor de catre cumparator si care sunt operatiuni impozabile din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata in Romania conform art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.

Conform art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, aceste achizitii intracomunitare de bunuri sunt impozabile in Romania pentru ca:

- bunurile achizitionate nu sunt mijloace de transport noi sau produse accizabile;
- achizitiile intracomunitare de bunuri sunt efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare care nu beneficiaza
de derogarea prevazuta la alin. (4) fiind persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, bunurile fiind facturate cu TVA din Polonia si carora nu li se aplica prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 132 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta.

Conform art. 21 din Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr. 1777/2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata, statul membru in care se incheie expeditia sau transportul isi exercita competenta de impozitare, indiferent de tratamentul TVA aplicat tranzactiei in statul membru in care a inceput expeditia sau transportul.

Baza de impozitare a achizitiei intracomunitare de bunuri efectuate in Romania se determina conform  art. 1381 din Codul fiscal, fiind egala cu baza de impozitare a livrarii intracomunitare efectuate in alt stat membru, cuprinzand elementele prevazute la art. 137 alin. (2) din Codul fiscal, fara sa cuprinda elementele prevazute la art. 137 alin. (3) din Codul fiscal,  ajustata dupa caz in conformitate cu prevederile art. 138 din Codul fiscal. Cheltuielile de transport se cuprind in baza impozabila a bunurilor achizitionate intracomunitar numai daca transportul este in sarcina vanzatorului sau pentru partea din transport care este in sarcina vanzatorului.

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

In cazul din exemplul nostru baza de impozitare va fi baza de impozitare a livrarii intracomunitare efectuate in Polonia, cuprinzand si taxa pe valoarea adaugata facturata de funizorul din Polonia.

Baza de impozitare cuprinde si accizele platite sau datorate in Polonia de persoana care efectueaza achizitia intracomunitara, pentru bunurile achizitionate. In cazul in care accizele sunt rambursate persoanei care efectueaza achizitia intracomunitara in statul membru in care a inceput expedierea sau transportul bunurilor, baza de impozitare a achizitiei intracomunitare efectuate in Romania se reduce corespunzator.

Conform art. 1391 alin. (2) din Codul fiscal, pentru exprimarea bazei de impozitare in lei se utilizeaza ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, respectiv din data la care s-a efectuat livrarea bunurilor respective in Polonia.

Conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila inregistrata conform art. 153 evidentiaza taxa aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri la randul 4 si randul 15 din decontul prevazut la art. 1562, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 1471.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 31 iulie 2009

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Studiu de caz: Achizitii de bunuri in scopul vanzarii cu amanuntul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016