Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Taxarea inversa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Ian. 2010
Tags: taxare inversa,

Problema In luna martie, un furnizor ne factureaza lucrari de reparatii la punctul de lucru, factura cu TVA, declarand ca ei nu se incadreaza la taxare inversa. Societatea noastra achita ...

Problema
In luna martie, un furnizor ne factureaza lucrari de reparatii la punctul de lucru, factura cu TVA, declarand ca ei nu se incadreaza la „taxare inversa“.

Societatea noastra achita factura integral. Ulterior, aflam ca factura trebuia facuta cu „taxare inversa“, furnizorul convingandu-se si el ca avem dreptate. Societatea noastra
inregistreaza factura corect in contabilitate cu „taxare inversa“, dar ramane un sold debitor la contul 404, cu TVA achitata eronat. Ce putem face in acest caz, tinand cont de faptul ca furnizorul nu vrea sa restituie suma de bani incasata eronat?

Solutie
Oferita de specialistii Newsletterului Contabilului 2010

Conditia obligatorie pentru aplicarea masurilor de simplificare, respectiv a taxarii inverse, este ca atat furnizorul/prestatorul, cat si beneficiarul sa fie persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, si operatiunea in cauza sa fie taxabila. Masurile de simplificare se aplica numai pentru operatiuni realizate in interiorul tarii.

In cazul livrarilor/prestarilor pentru care se aplica masurile de simplificare, inclusiv pentru avansurile incasate, furnizorii/prestatorii emit facturi fara taxa si inscriu in factura
mentiunea taxare inversa. Taxa se calculeaza de catre beneficiar si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Contabil, beneficiarul va inregistra in cursul perioadei fiscale 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.

Inregistrarea contabila 4426 = 4427 la cumparator este denumita autolichidarea taxei pe valoarea adaugata.
Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/ prestator.

Neaplicarea masurilor de simplificare va fi sanctionata de organele fiscale prin obligarea furnizorilor/prestatorilor si a beneficiarilor la rectificarea operatiunilor si aplicarea taxarii inverse.

In situatia in care organele fiscale competente, cu ocazia verificarilor efectuate, constata ca nu au fost interaplicate masurile de simplificare, vor obliga beneficiarii la stornarea taxei deductibile prin contul de furnizori, efectuarea inregistrarii contabile 4426 = 4427 si inregistrarea in decontul de TVA intocmit la finele perioadei fiscale
in care controlul a fost finalizat, la randurile de regularizari.

Orice situatii in care aplicarea taxarii inverse implica dificultati de incadrare vor fi solutionate de Comisia Centrala Fiscala.
De aplicarea masurilor de simplificare sunt responsabili atat furnizorii sau prestatorii, cat si beneficiarii.

In situatia in care prestatorul nu a mentionat „taxare inversa“ in factura emisa pentru serviciile care se incadreaza la masurile de simplificare, dumneavoastra sunteti obligat:

* sa aplicati taxare inversa;
* sa nu faceti plata taxei catre prestator;
* sa inscrieti din proprie initiativa mentiunea „taxare inversa“ in factura;
* sa inscrieti taxa aferenta pe factura;
* sa evidentiati taxa atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.

Intrucat ati efectuat plata taxei catre prestatorul dumneavoastra se considera ca ati efectuat o plata fara temei legal. Prin urmare, sunteti indrituit sa va recuperati aceasta
suma de bani, iar daca prestatorul nu va restituie aceasta suma pe cale amiabila, singura solutie va ramane apelarea la instanta de judecata.

Termenul de prescriptie este de 3 ani; dupa aceasta data nu va mai puteti recupera creanta nici prin apelarea la instanta de judecata.

Articol adaugat la 03 ianuarie 2010

Articol preluat din Newsletterul Contabilului 2010 nr. 2/ decembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Taxarea inversa ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016