Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un nou proiect de lege a fost publicat de MFP in ce priveste ratificarea Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal. Un nou proiect de lege a fost publicat de MFP in ce priveste ratificarea Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal. Nota de fundamentare a initiativei legislative aminteste de faptul ca, in prezent, dezvoltarea circulatiei internationale a persoanelor, capitalului, bunurilor si serviciilor - desi foarte benefica in sine - a sporit posibilitatile de evitare a platii impozitelor si de evaziune fiscala, impunand cresterea cooperarii intre autoritatile fiscale pentru prevenirea sau contracararea unor asemenea practici.
In acest context, eforturile facute in ultimii ani pentru combaterea evitarii platii impozitelor si a evaziunii fiscale la nivel international, pe cale bilaterala sau multilaterala, s-au materializat in negocierea si adoptarea, de catre Consiliul Europei si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), a Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal (denumita in continuare "Conventia") care creeaza conditiile unui efort coordonat intre state pentru a facilita toate formele de asistenta administrativa fiscala, asigurand in acelasi timp o protectie corespunzatoare a drepturilor contribuabililor. De asemenea a fost adoptat si un Protocol de modificare a Conventiei (denumit in continuare "Protocolul").
Secretarul General al Consiliului Europei a adresat Romaniei invitatia de a semna Conventia si Protocolul. O serie de tari, cum ar fi Belgia, Olanda, si SUA au semnat si ratificat numai Conventia, iar altele precum Danemarca, Finlanda, Slovenia, Italia, Coreea de Sud, Moldova, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Norvegia si Franta, au semnat si ratificat ambele documente.
Incepand cu 1 iunie 2011, conform informatiilor primite de la Misiunea Permanenta a Romaniei la Strasbourg, pentru a deveni parte la Protocol este necesar ca statul respectiv sa fie parte la Conventie, prezumandu-se ca orice manifestare de vointa privind Conventia se va intelege ca referindu-se la textul Conventiei asa
cum a fost modificat prin Protocol.
In baza aprobarii de semnare obtinuta in sedinta Guvernului din 24 aprilie 2012, a avut loc la Strasbourg, la 15 octombrie 2012, semnarea Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal si a Protocolului de amendare a acesteia.
Conventia si Protocolul de amendare a acesteia au fost semnate din partea Romaniei de domnul Stelian STOIAN, Reprezentantul Permanent al Romaniei pe langa Consiliul Europei. Un proces verbal de semnare a celor doua instrumente juridice a fost semnat din partea Consiliului Europei de doamna Gabriella BATTAINI -DRAGONI, Secretar General Adjunct al Consiliului Europei.
Textul Conventiei si al Protocolului de modificare sunt in concordanta cu legislatia din tara noastra si corespund practicii promovate de Romania in acest domeniu.
Conventia prevede ca partile semnatare isi vor acorda reciproc asistenta administrativa in domeniul fiscal, cu exceptia unor rezerve prevazute in textul Conventiei, iar o astfel de asistenta poate implica in unele cazuri si masuri luate de organismele judiciare ale partilor semnatare ale Conventiei.
Asistenta administrativa include, printre altele: schimbul de informatii (inclusiv controale fiscale simultane si participarea la controale fiscale in strainatate), asistenta la colectare (inclusiv masuri de conservare) si transmiterea de documente.
Totodata, partile vor schimba orice informatii care se considera ca sunt relevante pentru stabilirea si colectarea impozitelor, precum si pentru recuperarea si executarea creantelor fiscale.
Orice informatii obtinute de un stat in baza acestei Conventii vor fi tratate ca fiind secrete in acelasi mod ca si informatiile obtinute in baza legislatiei interne a acelui stat sau in baza conditiilor privind caracterul secret aplicabile in statul care furnizeaza informatiile, daca astfel de conditii sunt mai restrictive.
Sursa: MFP
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Proiect Lege pentru ratificarea Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
ANAF schimba declaratiile fiscale. Ce formulare se modificareNoile reguli de impozitare modifica 3 formulare fiscalePrimul termen de plata a impozitului pe veniturile din activitati agricole a fost stabilitModificari formulare: Declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaOperatiuni cu TVA la incasare. Cum corectam decontul de TVA?Ultimele articole
Declaratia informativa 392. Cum vom completa corect?Formularul 094 se depune pana la 27 ianuarie 2014ANAF: In atentia celor care depun formularul 394Formularul 014 a fost modificat. Ce implica notificarea privind modificarea anului fiscal?2014 vine cu o noua taxa: consultantii fiscali certifica pe bani declaratiile anuale de impozit pe profit
Mai multe articole despre Formulare Impozite
Articole similare
Reuniune trilaterala pentru prevenirea si combaterea traficului ilicit la frontierele externeLegea 70/2016 ratifica Acordul multilateral al autoritatilor competente pentru schimb automat de informatii
Mai multe articole despre asistenta administrativa reciproca
Articole similare
Buletin informativ CECCAR: Noutati legislative din perioada 23 - 27.11.2015Simplifica-ti viata: Lucrari esentiale de fiscalitate - contabilitate!Inregistrare TVA respinsa la rambursare. VIDEONoutati legislative din perioada 12 - 18 iunie 2015. Schimbari in DOMENIUL FISCALNu se anunta modificari pentru TVA si cota unicaUltimele articole
Taxe si impozite MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!Webinarul pe teme FISCALE: Noutati fiscale valabile in 2021Reminder ANAF! Contribuabilii au la dispozitie 6 servicii electronice moderne pe care le pot folosi in aceasta perioadaAlegerea codului CAEN pentru servicii de informare economice, fiscale si juridice prestate clientilor
Mai multe articole despre domeniul fiscal
Articole similare
Germania sprijina aderarea Romaniei la Spatiul SchengenCererile de rambursare a TVA pentru anul 2009 pot fi depuse pana la sfarsitul lunii
Mai multe articole despre Consiliul Europei

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"