Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect Lege pentru ratificarea Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, asistenta administrativa reciproca, domeniul fiscal, consiliul europei

Un nou proiect de lege a fost publicat de MFP in ce priveste ratificarea Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal. Un nou proiect de lege a fost publicat de MFP in ce priveste ratificarea Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal. Nota de fundamentare a initiativei legislative aminteste de faptul ca, in prezent, dezvoltarea circulatiei internationale a persoanelor, capitalului, bunurilor si serviciilor - desi foarte benefica in sine - a sporit posibilitatile de evitare a platii impozitelor si de evaziune fiscala, impunand cresterea cooperarii intre autoritatile fiscale pentru prevenirea sau contracararea unor asemenea practici.



In acest context, eforturile facute in ultimii ani pentru combaterea evitarii platii impozitelor si a evaziunii fiscale la nivel international, pe cale bilaterala sau multilaterala, s-au materializat in negocierea si adoptarea, de catre Consiliul Europei si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), a Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal (denumita in continuare "Conventia") care creeaza conditiile unui efort coordonat intre state pentru a facilita toate formele de asistenta administrativa fiscala, asigurand in acelasi timp o protectie corespunzatoare a drepturilor contribuabililor. De asemenea a fost adoptat si un Protocol de modificare a Conventiei (denumit in continuare "Protocolul").

Secretarul General al Consiliului Europei a adresat Romaniei invitatia de a semna Conventia si Protocolul. O serie de tari, cum ar fi Belgia, Olanda, si SUA au semnat si ratificat numai Conventia, iar altele precum Danemarca, Finlanda, Slovenia, Italia, Coreea de Sud, Moldova, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Norvegia si Franta, au semnat si ratificat ambele documente.

Incepand cu 1 iunie 2011, conform informatiilor primite de la Misiunea Permanenta a Romaniei la Strasbourg, pentru a deveni parte la Protocol este necesar ca statul respectiv sa fie parte la Conventie, prezumandu-se ca orice manifestare de vointa privind Conventia se va intelege ca referindu-se la textul Conventiei asa
cum a fost modificat prin Protocol.

In baza aprobarii de semnare obtinuta in sedinta Guvernului din 24 aprilie 2012, a avut loc la Strasbourg, la 15 octombrie 2012, semnarea Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal si a Protocolului de amendare a acesteia.

Conventia si Protocolul de amendare a acesteia au fost semnate din partea Romaniei de domnul Stelian STOIAN, Reprezentantul Permanent al Romaniei pe langa Consiliul Europei. Un proces verbal de semnare a celor doua instrumente juridice a fost semnat din partea Consiliului Europei de doamna Gabriella BATTAINI -DRAGONI, Secretar General Adjunct al Consiliului Europei.

Textul Conventiei si al Protocolului de modificare sunt in concordanta cu legislatia din tara noastra si corespund practicii promovate de Romania in acest domeniu.

Conventia prevede ca partile semnatare isi vor acorda reciproc asistenta administrativa in domeniul fiscal, cu exceptia unor rezerve prevazute in textul Conventiei, iar o astfel de asistenta poate implica in unele cazuri si masuri luate de organismele judiciare ale partilor semnatare ale Conventiei.


Asistenta administrativa include, printre altele: schimbul de informatii (inclusiv controale fiscale simultane si participarea la controale fiscale in strainatate), asistenta la colectare (inclusiv masuri de conservare) si transmiterea de documente.

Totodata, partile vor schimba orice informatii care se considera ca sunt relevante pentru stabilirea si colectarea impozitelor, precum si pentru recuperarea si executarea creantelor fiscale.

Orice informatii obtinute de un stat in baza acestei Conventii vor fi tratate ca fiind secrete in acelasi mod ca si informatiile obtinute in baza legislatiei interne a acelui stat sau in baza conditiilor privind caracterul secret aplicabile in statul care furnizeaza informatiile, daca astfel de conditii sunt mai restrictive.

Sursa: MFP
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect Lege pentru ratificarea Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016