Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un nou proiect de hotarare ar putea modifica limitele admisibile de perisabilitate la marfuri. Ministerul Finantelor a publicat astfel proiectul de Hotarare privind modificarea Hotararii Guvernului nr.831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, la 08.01.2014.
In cazul in care proiectul va fi aprobat, articolul 2 din Hotararea Guvernului nr.831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art.2
Pentru institutiile publice, limitele maxime de perisabilitate admise se aproba de ordonatorul principal de credite".
Redam mai jos normele privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare
Art. 1
Prin perisabilitati, in sensul prezentelor norme, se intelege scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).
Art. 2
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Nu constituie perisabilitati pierderile incluse in normele de consum tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri si cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majora.
Art. 3
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor potrivit prevederilor art. 1 sunt prevazute la art. 13.
Art. 4
Perisabilitatile produse in conditiile mentionate la art. 1 se aproba de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, dupa caz, la nivelul cantitatilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionarii marfurilor transportate, a inventarierii sau a predarii gestiunii, pana la limitele prevazute la art. 13.
Art. 5
Limitele maxime de perisabilitate pentru marfurile ambalate in recipiente din sticla se aplica si pentru ambalajele respective.
Art. 6
Perisabilitatile pot fi acordate numai dupa o verificare faptica a cantitatilor de produse existente in gestiune, stabilite dupa cantarire, numarare, masurare si prin alte asemenea procedee si dupa efectuarea compensarilor conform prevederilor legale in vigoare.
Art. 7
Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare.
Art. 8
Aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din stoc.
Art. 9
Limitele maxime de perisabilitate in timpul transportului se aplica o singura data pentru cantitatile de marfa efectiv intrate sau, dupa caz, livrate, in functie de conditia de livrare stabilita intre furnizor si beneficiar.
Art. 10
Comerciantii pot stabili cote de perisabilitati diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea incadrarii in limitele maxime de perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri.
Art. 11
Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Art. 12
Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplica numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, in limita caruia cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile din veniturile realizate.
Art. 13
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor in procesul de comercializare sunt cele prevazute in anexele nr. 1 - 3*) care fac parte integranta din prezentele norme, si anume:
a) anexa nr. 1, pentru produse alimentare si nealimentare;
b) anexa nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman;
c) anexa nr. 3, pentru produse farmaceutice si alte produse de uz veterinar.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Comunicat privind plata a diferentelor de impozit pe venit si contributii de asigurari sociale de sanatateAu fost alesi cei 11 membri ai ASFNotificarea Comisiei Europene cu privire la companiile de stat cu datoriiEvolutia deficitului bugetar. Ne vom bucura sau nu de stabilitate fiscala in perioada urmatoare?Proprietatile persoanelor verificate fiscal vor putea fi vizitate de FiscUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Taxarea serviciilor de expertizare a bunurilor prestate de o firma stabilita in RomaniaTaxa de timbru verde. Pentru ce categorii de produse se aplica si studii de caz practiceAbuz de piata la nivel UE. Masurile pe care le ia Comisia Europeana pentru integritatea pieteiAtentie: TVA nu se colecteaza la sume prescrise!Legea supermarketurilor a fost promulgata. Marile magazine protesteazaUltimele articole
HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITE-Factura in 2024. Este obligatorie atasarea PDF-ului facturii dupa transmiterea acesteia in sistem?Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaArticole similare
Cum pot primi IMM-urile pana la 200.000 euroMFP modifica din nou normele de aplicare a Programului IMM Invest Romania. 10 schimbari preconizate (PROIECT DE HOTARARE)Proiectul care majoreaza cu peste 16 la suta taxele pentru anul fiscal 2013Proiect de modificare a Normelor Codului FiscalStatul pierde anual 1,8 milioane de lei prin neplata TVA-ului de catre florariiUltimele articole
Min. Muncii propune 6 schimbari in privinta acordarii concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copiluluiNormele privind detasarea transnationala, modificate de Ministerul Muncii (PROIECT DE HOTARARE)Finantele modifica Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoareNoi categorii de persoane pot beneficia de finantare in cadrul Programului IMM InvestMinisterul Muncii suplimenteaza piata fortei de munca din Romania cu 10.000 de lucratori, pentru anul 2021Articole similare
In atentia firmelor: Cum tratam perisabilitatile? Procedura inventarAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"