Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Revenim cu un nou buletin informativ care va ofera informatii utile referitoare la noutatile legislative aparute in intervalul 12-16 octombrie. Discutam astfel, succint, despre OUG 42/2015, OMFP1198/2015, OANAF nr. 2252/2015 si Ordinul ANAF 2594/2015.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul jocurilor de noroc (M. Of. nr. 767 din 14 octombrie 2015)
√ completeaza O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare
- statul acorda licenta de organizare a jocurilor de noroc in mod exclusiv Companiei Nationale "Loteria Romana" - S.A. pentru jocurile loto traditionale si la distanta, noroc, noroc plus si super noroc, expres si lozuri.
√ modifica si completeaza O.U.G. nr. 159/1999 privind infiintarea Companiei Nationale "Loteria Romana" - S.A, cu modificarile ulterioare
- drepturile si obligatiile statului de actionar la Loteria Romana se exercita de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, pentru o perioada tranzitorie de maximum 4 ani.
√ modifica si completeaza O.U.G. nr. 20/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc si pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare
- Oficiul isi desfasoara activitatea in coordonarea prim-ministrului prin Cancelaria Primului-Ministru;
- Oficiul acorda dreptul de organizare si functionare, monitorizeaza, supravegheaza si controleaza activitatile din domeniul jocurilor de noroc si activitatile conexe, asa cum sunt reglementate de O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc.
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1198/2015 pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile (M. Of. nr. 759 din 12 octombrie 2015)
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
√ prevederile cap. 13 "Raportarea platilor efectuate catre guverne" din cadrul Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1802/2014, se aplica incepand cu exercitiul financiar al anului 2016;
√ prevederile cap. III^1 "Raportarea platilor efectuate catre guverne" din cadrul Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1286/2012, se aplica incepand cu exercitiul financiar al anului 2016.
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2252/2015 pentru aprobarea Normelor tehnice privind acordarea statutului de operator economic autorizat (M. Of. nr. 758 din 12 octombrie 2015)
√ statutul de operator economic autorizat se acorda la solicitarea operatorilor economici prin eliberarea de catre Directia Generala a Vamilor a unui Certificat AEO, in baza evaluarii rezultatelor obtinute in urma unui proces de auditare a solicitantului;
√ titularii de certificate AEO de tip AEOS - Securitate si siguranta si AEOF - Simplificari vamale/securitate si siguranta beneficiaza de facilitati in ceea ce priveste controalele vamale referitoare la securitate si de acordurile de recunoastere reciproca (MRA), cu tarile din afara UE.
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2594/2015 privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea si gestionarea cazierului fiscal, procedura de inscriere, scoatere si rectificare a informatiilor in/din cazierul fiscal, solicitare si eliberare a certificatului de cazier fiscal, modelul si continutul formularisticii necesare, precum si nivelul de acces corespunzator la informatiile din cazierul fiscal (M. Of. nr. 759 din 12 octombrie 2015)
√ organele fiscale competente pentru gestionarea cazierului fiscal sunt: - Directia generala de administrare a marilor contribuabili, administratiile judetene ale finantelor publice, Administratia fiscala pentru contribuabili mijlocii si Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti, pentru contribuabilii care sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe in evidentele lor fiscale;
- serviciile fiscale municipale si administratiile sectoarelor municipiului Bucuresti ale finantelor publice, pentru contribuabilii care sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe in evidentele lor fiscale.
√ in cazierul fiscal al persoanei juridice se inscriu si faptele stabilite in sarcina subunitatilor sale fara personalitate juridica, cum ar fi: sucursalele, punctele de lucru si altele asemenea;
√ aproba modelul si continutul formularelor:
- 500 "Fisa de inscriere in cazierul fiscal";
- 501 "Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal;
- 502 "Cerere de eliberare a certificatului de cazier fiscal";
- 503 "Cerere de rectificare a datelor inscrise in cazierul fiscal;
- 504 "Certificat de cazier fiscal" si anexa la certificatul de cazier fiscal;
- 505 "Fisa de inscriere in cazierul fiscal a atragerii raspunderii solidare/patrimoniale cu debitorul";
- 506 "Fisa de inscriere in cazierul fiscal privind inactivitatea fiscala";
- 507 "Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal privind atragerea raspunderii solidare/patrimoniale cu debitorul";
- 508 "Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal privind inactivitatea fiscala".
Ordinul presedintelui Oficiului National pentru Jocuri de Noroc nr. 239/2015 privind aprobarea modelului de declaratie lunara, sub forma unui formular-tip, pentru veniturile realizate de organizatorii jocurilor de noroc, care desfasoara activitati de jocuri de noroc potrivit art. 10 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc (M. Of. nr. 766 din 14 octombrie 2015)
√ declaratia se depune pe suport hartie sau in format digital, semnat electronic, pana la data de 10 a lunii pentru luna precedenta.
Sursa: CECCAR Bihor
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Angajati cu salariu minim si vechime peste 2 ani. Este OBLIGATORIE majorarea salariilor din 1 ianuarie 2024 si in constructii?Microintreprindere in 2024. Optiune privind plata impozitului pe profit in cursul anuluiSalariu minim in domeniul industrei alimentare si agricultura din 1 iulie 2024Impozit retinut pentru dividende distribuite in luna decembrie 2022. Plata in anul 2023PFA. Impozite si contributii aferente anului 2023Ultimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?De la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciRepartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?NOUTATI fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAE-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVArticole similare
Ce modificari aduce Ordinul MFP 1198/2015?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"