Tags: lichidare pfa/ii/if, cum sa lichidezi pfa
Lichidarea PFA/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale este simpla, deoarece in definitiv toate drepturile si obligatiile trec asupra titularului. La fel si in cazul cabinetului (de arhitect, de expert evaluator, de mediator, cabinetului medical etc.) - desigur, este vorba de cabinet ca profesie liberala, nu de cabinetul organizat ca societate.
Lichidarea se face in doi pasi:
1. Depuneti documentele, respectiv:
- Cererea de inregistrare (a se vedea formularul din Anexa nr. 3 la prezentul produs, formular pe care se poate scrie direct si il listati la imprimanta, daca doriti). Veti bifa pct. II – „radiere” si pct. 7.6. pentru motivul radierii – „la cerere”;
- Documentul care atesta motivul radierii, daca este cazul (e decizia titularului; nu prea e cazul sa dati explicatii);
-Certificatul de inregistrare si certificatul constatator de autorizare (original);
- Chitantele de plata a taxelor/tarifelor legale, respectiv:
1. 45 lei - taxele de registru;
2. 27 lei, reprezentand un procent aplicat taxei de registru - 50% Fondul de lichidare si 10% Fondul de buletin prevazute de Legea nr. 85/2014.
Documentele le depuneti la Oficiul Registrului Comertului in raza caruia persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala isi are stabilit sediul profesional, la ghiseu sau prin corespondenta.
2. Decizia Directorului Oficiului Registrului comertului
Directorul poate sa solicite administrarea si a altor acte doveditoare, dar de obicei nu e cazul.
- Formularele se distribuie la sediul ORC.
- Documentele se depun la ORC in raza caruia persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala isi are stabilit sediul profesional, la ghiseu sau prin corespondenta.
Daca nu vi se solicita alte documente, in cateva
zile lucratoare PFA/II/IF este desfiintata. Urmeaza sa anuntati si la Finante desfiintarea, prin completarea unei declaratii-tip pe care o primiti acolo si… gata!
Parcurgeti fara intarziere lucrarea de ultima ora editata de Grupul Rentrop & Straton: PFA/II/IF 2021. Taxe, impozite, deduceri!
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Avem nevoie de ajutorul dvs in legatura cu urmatoarea speta - majorarea de capital din prime de emisiune pentru o societate pe actiuni, astfel au intervenit urmatoarele intrebari:
1. Se poate efectua majorarea de capital social doar cu o parte din primele de emisiune?
2. Cum putem justifica (documentatie) decizia de a majora partial din primele de emisiune?
3. Majorarea de capital din primele de emisiune se poate efectua doar catre anumiti...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un angajat incadrat in grad de handicap accentuat prezinta un certificat emis in septembrie 2022. Pe certificat este mentionat termenul de revizuire iulie 2024. Pana la ce luna putem aplica scutirea de impozit pe venit in cazul acestui angajat? Se ia in calcul data la care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost emis sau termenul de revizuire?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un pensionar beneficiar de pensie anticipata din aprilie 2024, are si un contract de mandat la o regie de drumuri judetene S.A. incepand cu luna septembrie 2024. Functia este de membru in consiliu de administratie, iar pentru contractul de mandat in suma de 4200 lei i se retin toate viramentele catre bugetul de stat. Poate cumula pensia cu veniturile din aceasta activitate sau trebuie suspendata plata pensiei anticipate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O firma platitoare de impozit pe profit detine actiuni la o alta firma din Romania din 2018. In 2024 aceste actiuni se vand, iar castigul din vanzare este 10.000.000 ron. Cum se impoziteaza acest casting la societatea care a vandut actiunile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In cazul unei achizitii intracomunitare, camionul cu care se transporta marfa se schimba pe traseu. Transportatorul nu actualizeaza numarul masinii in UIT-ul generat si nici nu informeaza societatea despre acest lucru. Masina este oprita pentru control de catre cei de la ANAF Antifrauda si societatea destinatara a transportului primeste amenda, amenda pe care transportatorul si-o asuma, societatea refacturand contravaloarea acesteia. Intrebarea este daca amenda nu ar trebui sa fie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate din Spania, inregistrata in VIES organizeaza in Romania spectacole de muzica.
Aceasta societate este obligata sa plateasca drepurile de autor pentru muzica utilizata in spectacole catre organizatia noastra care este organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor (inregistrat deasemnea in VIES).
Factura emisa de care organizatia noastra va fi cu TVA sau este considerata prestare intracomunitara de servicii?
Ce obligatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<