Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O firma importatoare stabileste cu clientul un pret in valuta si factureaza la acel pret. Clientul plateste cu intarziere si se ia decizia, de comun acord, sa se factureze diferenta de curs valutar intre momentul facturarii si momentul platii. Aceasta factura de diferenta de curs este purtatoare de TVA?
Raspuns:
Din punct de vedere al TVA, art. 1391 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca, daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.
In acest sens, punctul 22 alin. (1) si (2) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.
In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
In cazul incasarii de avansuri inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data incasarii avansurilor va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv atunci cand se fac regularizarile avansurilor incasate.
La alin. (3) al acestui punct se precizeaza ca, pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura intocmita conform alin. (1) si cursul de schimb utilizat la data incasarii nu sunt considerate diferente de pret si nu se emite o factura in acest sens.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Astfel, in situatia in care prin contractul incheiat intre cele doua parti s-a stabilit un pret in valuta urmand ca plata sa se efectueze la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura emisa pentru livrarea bunurilor si cursul de schimb utilizat la data platii nu sunt considerate diferente de pret iar vanzatorul nu va emite o factura in acest sens.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Registrul Jurnal si Registrul Inventar. Este obligatorie completarea formularelor tipizate?Zile libere pentru supravegherea copiilor. Conditii de acordare. OUG 147/2020Studiu de caz: Societate neinregistrata in scop de TVA. Achizitii intracomunitare de bunuri si achizitii de servicii intracomunitareCum se completeaza in Declaratia Unica indemnizatiile primite de catre profesionisti conform OUG 30/2020Export de bunuri. Aflati cum sa nu platiti TVA din buzunarul propriu!Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Articole similare
Raportare DAC7. Firmele trebuie sa depuna F7000 daca comercializeaza produse online?Obligatia de a emite facturi catre persoane fizice din UE pentru cursuri sustinute. Cum procedam?Ce regim TVA se aplica pentru achizitia intracomunitara de aparatura medicala de catre un cabinetStudiu de caz: Regimul TVA in cazul amenajarii unui sediu in proprietatea administratoruluiUn nou program economic ar putea fi aplicat de FMI pentru RomaniaUltimele articole
E-TVA in 2025. 3 lucruri pe care trebuie sa le faceti daca primiti Notificarea de ConformareD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"