Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O firma importatoare stabileste cu clientul un pret in valuta si factureaza la acel pret. Clientul plateste cu intarziere si se ia decizia, de comun acord, sa se factureze diferenta de curs valutar intre momentul facturarii si momentul platii. Aceasta factura de diferenta de curs este purtatoare de TVA?
Raspuns:
Din punct de vedere al TVA, art. 1391 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca, daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.
In acest sens, punctul 22 alin. (1) si (2) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.
In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
In cazul incasarii de avansuri inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data incasarii avansurilor va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv atunci cand se fac regularizarile avansurilor incasate.
La alin. (3) al acestui punct se precizeaza ca, pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura intocmita conform alin. (1) si cursul de schimb utilizat la data incasarii nu sunt considerate diferente de pret si nu se emite o factura in acest sens.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Examen Consultant Fiscal 2025

Cartea neagra a controlului fiscal
Astfel, in situatia in care prin contractul incheiat intre cele doua parti s-a stabilit un pret in valuta urmand ca plata sa se efectueze la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura emisa pentru livrarea bunurilor si cursul de schimb utilizat la data platii nu sunt considerate diferente de pret iar vanzatorul nu va emite o factura in acest sens.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Posibilitatile de vanzare sub cost a marfurilor. Inchiderea activitatiiRestituire acciza combustibili pentru transportatori. Cum procedam?Consilier Taxe si Impozite pentru contabili 2016. Este tot ce trebuie sa stiiBuletin informativ: Acte normative importante in dezbatere publicaFoaia de parcurs nesemnata | Aviz de insotire marfa neconfirmat prin semnaturaUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Articole similare
Cine va imparti mai nou lupta impotriva evaziunii fiscale. Reducerea TVA e o conditieJeffrey Franks: Reducerea TVA este un obiectiv mai indepartatTrafic international de bunuri. Afla cand se plateste TVA!Rovinieta. Deducere TVAUn nou proiect MFP modifica unele reguli privind TVA-ul si incapacitatea de plataUltimele articole
Ajustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingScoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliTVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"