Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conditii pentru modificarea perioadei fiscale de raportare din luna 2023 in trimestru 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 14 Feb. 2024
Conditii pentru modificarea perioadei fiscale de raportare din luna 2023 in trimestru 2024
Tags: modificare perioada fiscala, trecere de la luna la trimestru, conditii modificare perioada fiscala

O persoana juridica romana inregistrata in scopuri de TVA si care are perioada fiscala trimestrul, efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in luna decembrie 2022. Incepand cu luna ianuarie 2023 devine platitor lunar de tva. Va rog sa imi spuneti, in cazul in care CA nu depaseste 100.000 la 31.12.2023, in anul 2024 societatea va avea perioada fiscala pentru TVA luna calendaristica sau trimestrul?

Modificarea perioadei fiscale din luna in trimestru – raspunsul specialistului:

 

Conform detaliilor prezentate pentru anul 2023, in anul 2024, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 anterior anului 2023, este obligata sa modifice perioada fiscala de raportare din luna calendaristica in trimestru deoarece in anul 2023 indeplineste, cumulativ, urmatoarele doua conditii impuse prin art. 322
"Perioada fiscala" alin. (2):

   

  • in cursul anului 2023 nu a efectuat nicio achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania;
  • la data de 31.12.2023 nu a realizat echivalentul in lei al cifrei de afaceri de 100.000 euro (497.460 lei) format din insumarea operatiunilor cu drept de deducere raportate prin deconturile lunare de TVA cod 300 transmise lunar conform prevederilor legale.

Articolul 322 "Perioada fiscala" alin. (2) prevede

"(1) Perioada fiscala este luna calendaristica.

  (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri."  
  
In aceasta situatie, persoana impozabila trebuie sa respecte prevederile art. 322 alin. (6) conform carora


" (6) Persoana impozabila care, potrivit alin. (2) si (5), are obligatia depunerii deconturilor trimestriale trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o declaratie de mentiuni in care sa inscrie cifra de afaceri din anul precedent si o mentiune referitoare la faptul ca nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent. Fac exceptie de la prevederile prezentului alineat persoanele impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 310."     
 
Desi se afla in intarziere, consider ca formularul cod 700 "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal" poate fi transmis si la aceasta data urmand sa depuna decontul de TVA cod 300 aferent trimestrului I 2024 pana pe data de 25 aprilie 2024 inclusiv. Formularul se completeaza la subsectiunea B, la randul 1.16 (cifra de afaceri…..) si 1.17 (perioada fiscala: trimestrul).Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Conditii pentru modificarea perioadei fiscale de raportare din luna 2023 in trimestru 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016