keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vasilescu: Exista pericolul deprecierii leului. Teoretic, majorarea TVA duce inflatia la 10-12%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iun. 2010
Tags: deprecierea leului

Deprecierea leului din cauza unei inflatii mari este un pericol, iar, in mod teoretic, majorarea TVA la 24% ar putea duce inflatia la 10-12%, desi acest scenariu nu este obligatoriu sa se transpuna ...

Deprecierea leului din cauza unei inflatii mari este un pericol, iar, in mod teoretic, majorarea TVA la 24% ar putea duce inflatia la 10-12%, desi acest scenariu nu este obligatoriu sa se transpuna "mot-a-mot" in practica, a declarat sambata Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Teoretic ar putea fi doua momente din punct de vedere al efectelor asupra inflatiei. In primul, scumpirea marfurilor cu 5% ar duce la o inflatie de 10%. Pe urma, al doilea moment ar putea determina majorarea inflatiei cu inca doua procente, din cauza panicii, lacomiei comerciantilor, etc", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Vasilescu.

El a subliniat ca in practica nu este obligatoriu ca teoria sa fie urmata "mot-a-mot".

"Exista multe puncte care pot interveni pentru ca inflatia sa nu creasca asa de mult, dar nu este posibil sa nu creasca deloc", a aratat Vasilescu.

Printre factorii care pot determina un avans mai redus al inflatiei, in practica comparativ cu teoria, oficialul BNR a mentionat nevoia de o presiune sociala, mai exact de o dezbatere corecta, cinstita si in termeni economici a problemei, nu de "visuri romantice".

Totodata, el a aratat ca restructurarea economiei nu s-a realizat inca, in afara de anumite reduceri salariale si de personal.

"In toate sectoarele este nevoie de restructurare, intrucat nici sectorul privat, cu exceptia unor companii de elita, nu a realizat restructurare, decat ajustari de personal si salarii", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Mai mult, el a subliniat ca un contabil simplu poate sa spuna ca problema se rezolva prin transpunerea majorarii TVA intr-o crestere a preturilor de 5%, dar ca firmele platesc directii de specialitate, cum ar fi cele de analiza.

"Daca ne apucam sa facem matematici superioare, sunt multe costuri de redus", a spus Vasilescu.

Oficialul BNR a mentionat ca majorarea inflatiei va avea influente asupra cursului de schimb.

"Este un pericol ca o inflatie mare sa determine o depreciere a leului. Trebuie sa avem grija sa nu ajungem acolo", a continuat oficialul bancii centrale.

El a aratat ca o coordonare a politicii fiscale cu cea monetara este "absolut necesara".


Referitor la nivelul la care va ajunge inflatia in urma majorarii TVA, Vasilescu a spus ca BNR are mai multe scenarii, dar nu a dorit sa dea detalii.

"Solutia neconstitutionala ar fi fost din punct de vedere economic mai buna. Logica juridica a batut-o pe cea economica. In acest context, alta solutie mai buna nu cred ca exista. Totusi, aceasta este solutia cea mai dura", considera Vasilescu.

Consilierul guvernatorului crede ca firmele au fost deliberat ajutate prin faptul ca nu s-a influentat cota unica.

BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,7%.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, preturile de consum au inregistrat in mai o crestere lunara usoara de 0,15%, iar rata anuala a inflatiei a urcat de la 4,28% in aprilie la 4,42% la finele lunii mai, in pofida ieftinirii marfurilor alimentare pentru prima data dupa septembrie anul trecut.

Curtea Constitutionala a decis vineri ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau printre altele scaderea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Sursa Mediafax 26/06/2010

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016