Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Majorarea TVA de la 19% la 24%, eliminarea subventiilor la caldura, cresterea preturilor la alimente din cauza inundatiilor, precum si deprecierea leului ar putea duce rata inflatiei la 8% la finele ...
Majorarea TVA de la 19% la 24%, eliminarea subventiilor la caldura, cresterea preturilor la alimente din cauza inundatiilor, precum si deprecierea leului ar putea duce rata inflatiei la 8% la finele acestui an, potrivit unui studiu al Raiffeisen Bank.
"Rata inflatiei ar trebui sa sara in iulie, ca urmare a majorarii TVA. Desi ne asteptam la o contributie de 70% din crestera TVA la majorarea preturilor de consum, deprecierea leului, eliminarea subventiilor pentru caldura, dar si efectele negative in preturile la alimente din cauza inundatiilor recente ar trebui sa impinga rata inflatiei la un nivel inalt la finele anului, de peste 8% in decembrie 2010 potrivit estimarile noastre preliminare", se arata intr-un studiu al Raiffeisen Bank.
In conditiile unei cresteri substantiale a inflatiei, Raiffeisen considera ca BNR "nu mai are loc" pentru reducerea dobanzii de politica monetara pana la finele acestui an.
"Credem ca exista riscuri pentru a vedea chiar o crestere in dobanda de politica monetara in urmatoarele luni daca vor aparea efecte de runda a doua in urma majorarii TVA, iar anticipatiile inflationiste vor creste. De asemenea, exista riscul sa creasca dobanzile interbancare", se mentioneaza in studiu.
Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.
BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Preturile de consum au inregistrat in luna mai o crestere usoara, de 0,15%, iar rata anuala a inflatiei a urcat de la 4,28% in aprilie la 4,42%, in pofida ieftinirii marfurilor alimentare pentru prima data dupa septembrie anul trecut.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Sursa
Mediafax 02/07/2010
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Senatul a aprobat MAJORAREA TVA la 24%Basescu: Cresterea TVA, o eroare politicaMAJORAREA TVA nu duce la imbogatirea bugetului, ci la saracirea luiVasilescu: Exista pericolul deprecierii leului. Teoretic, MAJORAREA TVA duce inflatia la 10-12%Basescu: Sunt doua lucruri de nenegociat cu FMI - cota unica si TVAUltimele articole
Editorial: Cu TVA-ul la psihologRelansarea economica a Romaniei trebuie facuta cu scaderea TVACe va insemna reducerea TVA la alimentele bio procesateCat a pierdut statul din evaziune dupa MAJORAREA TVAVladescu vede in cresterea TVA un avant economic incetinitAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"