Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Veniturile din conventii civile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2009
Tags: conventii civile, impozit, impozitul pe venit, taxe, codul fiscal

2. Veniturile din conventii civile ca venituri din alte surse a) Obligatiile platitorului Obligatia de retinere si plata Dupa cum am precizat mai sus, persoanele fizice care realizeaza venituri ...

2. Veniturile din conventii civile – ca venituri din alte surse

a) Obligatiile platitorului
Obligatia de retinere si plata

Dupa cum am precizat mai sus, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%. Acest impozit se retine la sursa de catre platitorul de astfel de venituri, impozitul fiind final.

Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei conventii civile si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei conventii.

Impozitul retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se fac plata venitului si retinerea impozitului.

Obligatii declarative
Impozitul retinut de 16% se declara cu ajutorul formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ la pozitia 22 „Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice“.

Declaratia se depune lunar pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare.

Platitorii de venituri au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.

In acest sens, completeaza si depun formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“. Declaratia se depune la organul fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.

Pentru fiecare categorie de venit se depune cate o declaratie informativa.


Platitorii de venituri bifeaza casuta „Alte venituri“ din formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“.

b) Obligatiile beneficiarului
In contract se va mentiona expres aceasta modalitate de impunere.

Contractul nu se inregistreaza la organul fiscal deoarece impozitul este final, calculat si retinut in totalitate de catre platitorul venitului.

Persoanele care obtin venituri din conventii civile si care opteaza pentru impozitarea acestora ca venituri din alte surse nu au obligatia de a plati impozit pentru aceste venituri intrucat acesta a fost retinut la sursa.

Beneficiarii unor astfel de venituri nu au obligatia depunerii formularului 200 „Declaratie privind veniturile realizate“.

Concluzie
In final, in ambele situatii, conventiile civile sunt impozitate cu cota de 16%. Cel care suporta acest impozit este, in cele din urma, beneficiarul venitului. Ceea ce difera este numai modalitatea de plata si de declarare a impozitului.

In cazul in care dorim o amanare a platii impozitului, insa fara sa platim sume suplimentare sub forma majorarilor de intarziere, putem opta pentru impunerea conventiilor civile ca venituri din activitati independente. Desigur ca alegerea acestei metode are insa si inconveniente presupunand in acest sens o buna cunoastere a obligatiilor pe care le are beneficiarul venitului.

Daca insa nu dorim nicio implicare in ceea ce priveste cunoasterea metodei de impozitare si a declaratiilor ce trebuie depuse, putem alege ca modalitate de impunere
conventiile civile ca venituri din alte surse. Toate sarcinile ingrate revin, in acest caz, platitorului de venituri.

Acte normative aplicabile:
Punctul 65, pct. 66, pct. 661 la Titlul III Impozitul pe venit din Normele metodologice de aplicare - Codul fiscal Art. 52 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit. a) si alin. (3), art. 78 alin. (1) lit. e), art. 79, art. 83 alin. (1), (3) lit. g), art. 84 alin. (1), (2), (5) si (6), art. 93 alin. (2) si (3) lit. a) din - Codul fiscal

Pct. I.1.1 lit. a), pct. I.1.2 lit. g), pct. I.1.3. din Instructiunile de completare a formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“, cod 14.13.01.99/bs cuprinse in Anexa nr. 8 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa Instructiunile de completare a formularului 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“, cod 14.13.01. 13/I aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2.371 din 12/12/2007 pentru aprobareamodelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

Art. 72 alin. (5) si (6) din Codul de procedura fiscala Pct. 1.2 din Instructiunile de completare a formularului 200 „Declaratie privind veniturile realizate“, cod 14.13.01.13, cuprinse in Anexa 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.815 din 29/12/2008 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Art. 3 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.815 din 29/12/2008 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Autor Andrei Savescu
Articol preluat din Newsletter Taxe si Impozite Actual nr. 3/ aprilie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Veniturile din conventii civile":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016