Tags: sediul social, certificat pentru spatiul cu destinatia de locuinta
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat un proiect de act normativ privind certificatul pentru spatiul cu destinatia de sediu social.
Proiect priveste modificarea Anexei nr. 1 la OPANAF nr. 2112/2010 pentru aprobarea Procedurii de solicitare si eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social si de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu social, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare
Prin dispozitiile art.XIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.54/2010 a fost modificat art.17 din Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, a fost introdusa obligatia ca, la inmatricularea societatii comerciale si la schimbarea sediului social sa fie prezentate oficiului registrului comertului:
a) documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social;
b) un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz.
Pentru aplicarea acestor dispozitii legale, a fost aprobat Ordinul presedintelui ANAF nr.2112/2010 pentru aprobarea Procedurii de solicitare si eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social si de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu social, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 443 din 1 iulie 2010.
Potrivit procedurii aprobate prin acest ordin, termenul de solutionare a „Cererii de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social” este de 5
zile lucratoare de la data inregistrarii la organul fiscal competent a cererii insotita de documentatia completa.
Avand in vedere sarcinile stabilite prin sedinta Guvernului din data de 26 octombrie 2011, in scopul imbunatatirii serviciilor furnizate de organele fiscale, al simplificarii si debirocratizarii procedurilor de administrare fiscala si pentru a se asigura posibilitatea pregatirii documentatiei necesare la inmatricularea societatilor comerciale sau la schimbarea sediului social al acestora, se propune reducerea termenului de solutionare a acestor cereri la 2 zile lucratoare.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Donatie mijloace fixe si obiecte de inventar
Intrebare:
Societatea noastra se ocupa cu mobilarea spatiilor de birouri ale diverselor companii. In anii 2017-2018, societatea noastra a amenajat un spatiu de birou al unei companii imobiliare, cu rolul de a promova produsele comercializate de societatea noastra firmelor in cautare de spatii de birouri, compania imobiliara respectiva fiind una din cele mai importante companii de intermediere a inchirierilor de pe piata locala, care inregistreaza un trafic crescut al firmelor care intra in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere in scop turistic
Intrebare:
O persoana fizica detine 3 camere proprietate personala in cadrul unui hotel, pe care le inchiriaza prin e booking, in scop turistic si raporteaza impozit de plata prin declaratia unica la norma de venit.
La mijlocul anului 2024, nu mai foloseste e booking ci le inchiriaza direct proprietarului celorlalte camere din hotel, care la randul lui se ocupa de inchirierea in scop turistic.
Cum va fi depusa declaratia de venit pentru 2024, la norma de venit pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Trecere de la valoarea justa la metoda costurilor
Intrebare:
Se doreste cf art 62^ din Ordin 1802/2014 la mijloace fixe trecerea de la valoarea justa la metoda costurilor.
As avea nevoie de monografie contabila, societatea a optat pentru transferul rezervei din reevaluare la scoaterea din evidenta a imobilelor. Au fost efectuate 3 evaluari la valoare justa.
Dupa renuntarea la valoarea justa noua valoare de inventar din contul 212 va fi valoarea neta = valoare de inventar initiala de intrare -valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Esalonare. Declaratia 177
Intrebare:
Intrucat pentru termenul de 25 iunie aferent declarii si platii impozitului pe profit prin Declaratia 101 avem in vedere si alocarea sumei disponibile pentru sponsorizari prin D177. Mentionez insa ca pe societate avem o esalonare simplificata ce cuprinde atat TVA cat si impozit pe profit, parte din suma la 2024 (trimestru 3 mai exact). Intelegem ca nu se poate plati prin D177 catre asociatie daca impozitul este esalonat. Intrebarea este: pentru ca sa se poata plati suma catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<