Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul de declarare derogatoriu. Cum se aplica in 2015?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: regimul de declarare derogatoriu, declaratiile fiscale, anaf, bilantul pe zero, suspendarea activitatii

In ce priveste suspendarea activitatii firmelor la Registrul Comertului, trebuie sa stim ca firmele are nu au solicitat sau nu au obtinut acest regim de la organul fiscal nu sunt supuse automat regimului de declarare derogatoriu.


Astfel, in lipsa aprobarii acestui regim, societatea trebuie sa depuna declaratiile fiscale aferente acelor obligatii fiscale cu care figureaza in vectorul fiscal, chiar daca aceste obligatii de plata sunt zero.

Aceste explicatii, citate de Contabilitate.consultanti.ro, amintesc si ca in perioada de inactivitate temporara a firmei, codul de inregistrare in scopuri de TVA este anulat, societatea nu beneficiaza de dreptul de deducere a TVA aferent achizitiilor de servicii si de bunuri, dar colecteaza taxa pentru operatiunile impozabile desfasurate in aceasta perioada.

Ca etapa urmatoare, se mentioneaza:


"Se va merge la Administratia Financiara in zona in care firma isi are sediul social, pentru regimul de declarare derogatoriu,astfel contribuabilul se va putea prevala de acest regim simplificat de depunere a declaratiilor fiscale incepand cu data emiterii de catre ANAF a deciziei de aprobare a cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu.

Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, dovada suspendarii activitatii eliberate de Oficiul Registrului Comertului se depune la ANAF, cu precizarea ca regimul de declarare derogatoriu este conditionat de indeplinirea cumulativa a unor conditii enumerate in Ordinul ANAF 1221/2009, printre care se numara si plata la zi a obligatiilor fiscale".

Retinem ca si daca se obtine acest regim, contribuabilul este obligat sa depuna declaratiile corespunzatoare fractiunii din an anterioare declararii inactivitatii temporare. De notat si ca societatile comerciale declarate in inactivitate temporara pot fi scoase din evidenta platitorilor de TVA prin decizie a organului fiscal competent. Contribuabilul poate solicita reinregistrarea lui ca platitor de TVA imediat dupa incetarea starii de inactivitate temporara.

Potrivit aceleiasi surse, "obtinerea regimului derogatoriu de la ANAF nu este o etapa a suspendarii activitatii, care se obtine in momentul ce se da hotararea de la Registrul Comertului, astfel la Administratia Financiara se depune un alt dosar, insotit de anumite declaratii, totul pentru a obtine un regim derogatoriu de depunere a declaratiilor fiscale trimestriale, asa incat, la sfarsitul anului, in loc de aceste declaratii sau de bilant pe 0, se depune o declaratie conform careia societatea nu desfasoara activitate."

Atentie! Conform reglementarilor in vigoare, amintite de sursa de mai sus, in situatia in care nu se fac demersuri pentru a obtine regimul derogatoriu de la Administratia Financiara de care apartine firma, este necesar sa se depuna anual bilantul pe zero.

In continuare, in timpul perioadei de inactivitate temporara, se precizeaza de catre sursa amintita ca societatea nu trebuie sa deruleze nicio tranzactie si este recomandat sa suspende contractele pentru utilitati si sa inchida conturile bancare.

Astfel, in cazul in care firma are salariati,  poate sa-i pastreze, dar  atunci nu poate obtine de la ANAF regimul derogatoriu, astfel incat trebuie sa depuna in continuare declaratiile fiscale aferente contributiilor salariale si sa plateasca aceste contributii. Conform Contabilitate.consultanti.ro, pe perioada de suspendare a activitatatii societatii, activitatea se poate relua in orice moment, oricand considera asociatii ca este necesar, nefiind obligatorie ajungerea acesteia la termenul prevazut initial.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul de declarare derogatoriu. Cum se aplica in 2015?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016