Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 20 Oct. 2017 Exclusiv
In legatura cu solicitarile aparute in mass media referitoare la contributia de solidaritate sociala, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarele precizari:
Contributia pentru solidaritate sociala (taxa de solidaritate - n.r.) nu este o taxa noua, ci o contributie sociala corelata cu masura privind reducerea numarului contributiilor sociale si cu necesitatea asigurarii prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii in conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurari sociale, cum ar fi principiul contributivitatii si cel al solidaritatii sociale.
Contributia se plateste la bugetul de stat si se datoreaza de catre angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, cum ar fi indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale. Nivelul contributiei este stabilit astfel incat sa asigure necesarul pentru plata prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii.
In ceea ce priveste Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, obligativitatea constituirii acestuia este instituita prin Legea nr.200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, care transpune Directiva Consiliului nr.80/987/CEE privind apropierea legislatiilor statelor membre referitoare la protectia salariatilor in cazul insolvabilitatii angajatorului, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr.L283 din 28 octombrie 1980, cu modificarile aduse prin Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr.2002/74/CE, publicata in Jurnalul Oficial nr. L270 din 8 octombrie 2002.
Din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se asigura plata salariilor in situatia in care angajatorii intra in insolventa, in limita a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.

Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz

Cartea verde a contabilitatii 2022 varianta tiparita

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Sursa: MFP

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Taxa de solidaritate, destinata celor in somaj sau in concediu medical":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ministrul Apararii: 1.600 de militari ar fi afectati de TAXA DE SOLIDARITATE pentru pensiile de peste 10.000 de leiImpozitele pentru proprietatile imobiliare cu suprafata mare vor creste in 2011Guvernul nu introduce in 2014 TAXA DE SOLIDARITATE si nici impozitul diferentiatGuvernul impune TAXA DE SOLIDARITATE pentru firme de la 1 ianuarie 2018Angajatii cu salarii nete de peste 14.500 de lei ar putea plati o TAXA DE SOLIDARITATEUltimele articole
Nou acord european privind masurile de austeritate si reformele care vizeaza functia publica europeanaTVA-ul la alimentele de baza scade cu 15 la sutaTAXA DE SOLIDARITATE pe proprietati va fi promovata in sedinta de Guvern de miercuri si se va aplica de la 1 iulieOrdonanta care extinde baza de impozitare de la 1 iulie, adoptata de Guvern
Mai multe articole despre taxa de solidaritate
Articole similare
Deductibilitatea unor cheltuieli la calculul impozitului pe venitDeclaratia 112 actualizata: ultima versiune. Descarca aiciSalariul mediu net a fost de 1339 lei in august, cu -1,2% mai mic decat in iulie 2010Determinarea venitului net din activitati independente pe baza contabilitatii in partida simplaIsarescu: Politicile din 2009 si 2010 sunt coerente, dar ajustarea este putin cam tareUltimele articole
Ministerul Economiei propune 27 de masuri noi pentru debirocratizarea firmelor. Vor fi eliminate mai multe obligatiiStimulent de risc acordat angajatilor. Monografie contabilaTichete CADOU neacordate conform contractului de munca. ConsecinteOficial! Noul model al Declaratiei 112 a fost publicat in Monitorul OficialOUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termene
Mai multe articole despre fondul de salarii
Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 23-27 martie 2009 - Monitorul OficialNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Ministerul Muncii modifica normele metodologice privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru PLATA CREANTELOR SALARIALELegea nr. 19/2020: Parintii vor primi zile libere pentru supravegherea copiilor, cat timp scolile sunt inchise temporarAchizitie produse de la societatile protejate. Se depune Declaratia 100?Ultimele articole
Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor a fost aprobata prin Ordinul 1528/2022Finantele au pus in dezbatere publica procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentaraEste OFICIAL! A fost publicat bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 (Legea 16/2021)OUG 9/2021. Modificari privind Fondul de garantare pentru PLATA CREANTELOR SALARIALEA fost publicat Bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 (Proiect de Lege MFP)
Mai multe articole despre plata creantelor salariale

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"