Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Prin cele ce urmeaza, reamintim contribuabililor persoane fizice ca prin Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2288/2015 (OANAF 2288/2015) a fost aprobata procedura de desfiintare totala sau partiala a deciziilor de impunere anuala privind stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, procedura de desfiintare totala sau partiala a deciziilor de impunere anuala privind stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate se utilizeaza pentru corectarea obligatiilor de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate, stabilite persoanelor fizice care se incadreaza in exceptiile specifice prevazute de cap. 2 si 3 ale Titlului IX^2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru care, la data stabilirii obligatiilor de plata, organele fiscale nu detineau informatiile necesare aplicarii respectivelor exceptii.
Procedura se aplica ori de cate ori organul fiscal constata, din oficiu sau la solicitarea contribuabilului, ca au fost stabilite, eronat, obligatii de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate persoanelor fizice mai sus mentionate.
Daca persoana fizica nu datoreaza, potrivit legii, contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere, organul fiscal desfiinteaza total decizia de impunere emisa si comunicata, intocmind formularul 632 "Decizie privind desfiintarea Deciziei de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate".
In cazul in care contributia de asigurari sociale de sanatate nu este datorata de persoana fizica pentru toate categoriile de venituri cuprinse in decizia de impunere, organul fiscal va proceda la desfiintarea partiala a deciziei de impunere emisa si comunicata contribuabilului.
Desfiintarea partiala a deciziei de impunere comunicata se face prin emiterea unei noi decizii de impunere anuala privind stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate (formular 630), inscriind in Anexa nr. 1 corespunzatoare categoriilor de venit, pentru care persoana fizica nu datoreaza, potrivit legii, contributie de asigurari sociale de sanatate, in rubrica "decizie anterioara" sumele din decizia initiala de impunere anuala, iar in rubrica "decizie curenta" suma 0.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Examen Consultant Fiscal 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Rezumat modificari aduse la Codul de Procedura Fiscala prin OG nr.16 din 2012Controlul antifrauda si consecintele acestuiaOrdinul 2202/2015 include Procedura de anulare a obligatiilor fiscale prevazute de Legea 209/2015Controale ANAF impotriva evaziunii fiscale la contribuabilii persoane fizice si juridiceCe contributii sociale datoreaza in 2014 persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor?Ultimele articole
Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareProcedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024OUG 107/2024, modificat prin OUG 112/2024. Ce schimbari sunt aduse amnistiei fiscaleAmnistia Fiscala 2024: Ce trebuie sa stiiArticole similare
ANAF a declarat razboi jurnalistilor care nu au platit TVA-ulOpinia Consiliului fiscal asupra sferei extinse de aplicare a cotei de TVANoi prevederi pentru obtinerea fondurilor UE. Acces mai rapid pentru agentii economiciDeclaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafonNoi prevederi privind plata impozitului pe venitul din salarii: Pentru toti contribuabilii cu sedii secundareUltimele articole
Achizitii mari, plati mici: cum sa cumperi in rate la Carrefour fara sa-ti afectezi bugetul?Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin VENITURI din chiriiPiata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilor Impozit VENITURI din pensii. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025Impozit dividende. TOT ce trebuie sa stii despre impozitul pe dividende in 2025Articole similare
Noutati legislative cu explicatii. Ce inseamna noile modificari?Noile cote de TVA, taxarea inversa si alte masuri privind TVA din 2016Newsletter 11/03/2008Incidenta asupra TVA a noilor modificari ale Codului de procedura fiscalaOrdinul ANAF 2319/2015 modifica formularul 630 si formularul 632 privind stabilirea CASSUltimele articole
Zoom fiscal: Nulitatea actului administrativ fiscal si anularea in Noul Cod de Procedura Fiscala
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"