Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Prin cele ce urmeaza, reamintim contribuabililor persoane fizice ca prin Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2288/2015 (OANAF 2288/2015) a fost aprobata procedura de desfiintare totala sau partiala a deciziilor de impunere anuala privind stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, procedura de desfiintare totala sau partiala a deciziilor de impunere anuala privind stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate se utilizeaza pentru corectarea obligatiilor de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate, stabilite persoanelor fizice care se incadreaza in exceptiile specifice prevazute de cap. 2 si 3 ale Titlului IX^2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru care, la data stabilirii obligatiilor de plata, organele fiscale nu detineau informatiile necesare aplicarii respectivelor exceptii.
Procedura se aplica ori de cate ori organul fiscal constata, din oficiu sau la solicitarea contribuabilului, ca au fost stabilite, eronat, obligatii de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate persoanelor fizice mai sus mentionate.
Daca persoana fizica nu datoreaza, potrivit legii, contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere, organul fiscal desfiinteaza total decizia de impunere emisa si comunicata, intocmind formularul 632 "Decizie privind desfiintarea Deciziei de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate".
In cazul in care contributia de asigurari sociale de sanatate nu este datorata de persoana fizica pentru toate categoriile de venituri cuprinse in decizia de impunere, organul fiscal va proceda la desfiintarea partiala a deciziei de impunere emisa si comunicata contribuabilului.
Desfiintarea partiala a deciziei de impunere comunicata se face prin emiterea unei noi decizii de impunere anuala privind stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate (formular 630), inscriind in Anexa nr. 1 corespunzatoare categoriilor de venit, pentru care persoana fizica nu datoreaza, potrivit legii, contributie de asigurari sociale de sanatate, in rubrica "decizie anterioara" sumele din decizia initiala de impunere anuala, iar in rubrica "decizie curenta" suma 0.

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

SAF-T Ghid de raportare corecta

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Controale ANAF la contribuabili in primul sem. al anului 2022. Ce rezultate au fost inregistrateProcedura pentru amnistia fiscala a fost publicata. Prevederile OMFP 3831/2015Amnistie fiscala prin OUG 107/2024. Care sunt obligatiile bugetare restante la 31 august 2024Actiunile de control ale ANAF, in aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei Cine depune formularul 602 si cine nu plateste CASS?Ultimele articole
Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetareProcedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024OUG 107/2024, modificat prin OUG 112/2024. Ce schimbari sunt aduse amnistiei fiscaleAmnistia Fiscala 2024: Ce trebuie sa stiiArticole similare
Noutati ANAF: Documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu socialInregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fiziceCe se mai modifica in 2014 in domeniul fiscal?Microintreprindere in lichidare voluntara. Termenul de la care devine platitoare de impozit pe profit61 de formulare obligatorii pentru Departamentul Contabilitate si proceduri contabile pentru societati comercialeUltimele articole
Plafon TVA. Sumele din vanzarea autoturismelor intra in plafonul de 300.000 lei?Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu VENITURI din drepturi de autorPlafon TVA. Cum se calculeaza plafonul daca ai activitati scutite fara drept de deducereGhid ANAF pentru VENITURIle din arenda. Ce trebuie sa stii in 2025D. Unica si plata CASS. Cum gestionezi contributia in 2025 daca esti PFAArticole similare
Ordinul ANAF 2319/2015 modifica formularul 630 si formularul 632 privind stabilirea CASSNoutati legislative cu explicatii. Ce inseamna noile modificari?Zoom fiscal: Nulitatea actului administrativ fiscal si anularea in Noul Cod de Procedura FiscalaNoile cote de TVA, taxarea inversa si alte masuri privind TVA din 2016Newsletter 11/03/2008Ultimele articole
Incidenta asupra TVA a noilor modificari ale Codului de procedura fiscala
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"