Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris, a oferit recent mai multe explicatii cu privire la ordinul care va reglementa inregistrarea comerciantilor en-gros de produse accizabile si care nu detin depozite proprii. Aceasta modificare vine in contextul in care aceasta categorie fusese exclusa ca reglementae din cele doua ordine care gestionau domeniu: OPANAF 1849/2016 si OPANAF 1850/2016.
"Tocmai am avizat ordinul prin care urmeaza sa se reglementeze SI inregistrarea comerciantilor en-gross de produse accizabile (ex. motorina) care NU AU depozite proprii. OPANAF 1849 si 1850 reglementau inregistrarea doar a comerciantilor cu depozite, ceea ce in mod evident nu era deloc in regula... Ordinul a foat deja semnat de presedintele ANAF si trimis la Monitor.
Acest subiect - aparent de interes limitat (in realitate cu un impact urias!), m-a facut sa imi pun mie si colegilor mei din finante si ANAF o intrebare: de ce trebuie sa inregistram pe acesti comercianti (cu sau fara depozite)?
Primul raspuns: ca asa spune Codul fiscal.
Buun, dar de ce am prevazut asta in Cod?
Al doilea raspuns: pentru ca produsele accizabile sunt considerate cu risc fiscal crescut si trebuie sa stim cine le comercializeaza", a scris secretarul de stat aici.
Acesta si-a completat explicatiile facand referire la colectarea TVA-ului pentru pretul de vanzare catre comerciantul en-gros, amintind totodata ca vorbim de mii de astfel de comercianti in comparatie cu doar cateva zeci de antrepozitari:
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
"La comerciantii en-gross produsul (de ex. motorina) ajunge de la producator/importator cu acciza platita. La scoaterea motorinei din antrepozit (unde produsul este inca neaccizat) nu numai ca 100% din acciza este colectata, dar este colectat si TVA pentru pretul de vanzare catre comerciantul en-gros.
Cum in acest caz pe lantul de distributie (de la producator la consumator) vorbim de un adaos pentru en-grosist de maxim 3%, inseamna ca cea mai mare parte din TVA (97%) este deja colectata.
Deci, la iesirea din antrepozit, avem deja aprox. 99% din taxa datorata bugetului colectata.
Antrepozitari (producatori/importatori) sunt cateva zeci. Comercianti en-gros sunt cateva mii, cam de 100 de ori mai multi. Pe care ii inregistram, iar inregistrarea nu e chiar automata, apar evident conditionari (nu esti inregistrat, nu existi...).
E drept ca nu vorbim de aceleasi conditionari ca la antrepozite, dar totusi ramane o intrebare la care inca nu am primit un raspuns rezonabil: pentru 1% din taxa inregistram (deci si urmarim!) de 100 de ori mai multe companii decat pentru 99% din taxa? Nu mai bine sa ne folosim resursele (limitate) sa controlam mai bine producatorii/importatorii de produse accizabile acolo unde sunt si banii multi pentru buget??? La alcool inca evaziunea este in floare... La motorina stam ceva mai bine, dar nici acolo nu stam chiar pe roze".
Concluzia secretarului de stat, Gabriel Biris, a fost ca mai exista multe aspecte de completat si reparat in Codul fiscal. Puteti urmari AICI alte declaratii pe teme similare.
Va asteptam si in Grupul Contabililor din Romania pentru noutati din domeniu si discutii pe teme de fiscalitate!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ministerul Muncii vrea sa legifereze impozitarea multipla pe veniturile salarialeCe prevederi fiscale noi aduce 2010Rezolvari propuse de av. GABRIEL BIRIS pentru Fiscalizarea consumului (TVA) vs. Noul Cod fiscalAr putea fi introdusa cota unica de asigurari sociale de 30 la sutaAvem o legislatie TVA complicata si care nu sprijina mediul de afaceriUltimele articole
GABRIEL BIRIS, despre Declaratia unica: Raman discrepantele uriase dintre CAS si CASSGABRIEL BIRIS vede in split TVA mai degraba crearea unui nou instrument de controlSe schimba regulile privind codul de TVA. Noile reglementari pentru formularul 088GABRIEL BIRIS considera ca impozitul pe cladiri nu incurajeaza investitiile de calitateANAF ar putea schimba Declaratia 088 din nou. De data aceasta, din alte motiveArticole similare
Ajustarea TVA la anularea calitatii de platitorTVA vanzare imobil. Cum procedam la facturare?Imbunatatiri sediu social luat in comodat. Impozit pe profit si regimul TVAStudiu de caz: Rezolutiunea in cazul achizitiei unui sediu socialDeductibilitate diurna. Cum procedam?Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVANOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Articole similare
Conditii de exercitare a dreptului de deducereCodul Fiscal 2010 TITLUL VII - Capitolul IV - Dispozitii comuneVanzare mijloc fix amortizat partial. Implicatii fiscaleCodul Fiscal 2010 TITLUL I - Capitolul IV - Reguli de aplicare generalaComunicat MFP privind returnarea catre transportatori a 4 eurocenti din acciza suplimentara la carburantiUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII ACCIZE si alte taxe specialeArticole similare
Actualizare legislatie septembrie 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea I.3)Articole similare
Cum determinati baza de impozitare in lei a bunurilor livrate cu preturi negociate in valutaAplicare TVA. Decontul 300. Declaratia 390 sau 349Declaratia intrastat pentru livrari cu TVA catre clienti intracomunitariFacturarea cu TVA se aplica si serviciilor de publicitate?Firma nou infiintata. TVAUltimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UECotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaPlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVATVA fara erori si ZERO amenzi! Folositi “Ghidul practic pentru determinarea corecta a locului prestarilor de servicii”Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"