Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) discuta cu societatile de brokeraj si CNVM o procedura prin care Fiscul sa acceseze direct informatiile privind portofoliile de actiuni tranzactionate ...
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) discuta cu societatile de brokeraj si CNVM o procedura prin care Fiscul sa acceseze direct informatiile privind portofoliile de actiuni tranzactionate pe piata de capital de catre debitorii aflati in procedura de executare silita.
ANAF a prezentat reprezentantilor pietei de capital o schita de proiect de act normativ, potrivit careia firmele de brokeraj ar trebui sa comunice bilunar institutiei situatia conturilor deschise de clientii acestora, care sa cuprinda lista de actiuni, numarul titlurilor, existenta sau inexistenta unui drept de gaj asupra lor, precum si sumele de bani disponibile in contul clientilor.
Fiscul a propus sa fie transmise informatii despre toti clientii, prin mijloace electronice, insa SSIF-urile au sugerat ca ANAF sa aiba acces la situatia clientilor prin solicitare, intrucat portofoliile se pot schimba imediat dupa transmiterea raportului bilunar.
Totodata, exista situatii in care investitorii detin actiuni fara sa mai aiba cont deschis la un SSIF, iar in acest caz brokerii propun ca ANAF sa lucreze cu Depozitarul Central, care la randul lui sa comunice cu firmele de brokeraj. Astfel, institutia va avea acces la intreg portofoliu.
Dupa identificarea clientilor, daca sumele disponibile in conturi nu vor acoperi datoria catre stat, ANAF va indica actiunile care vor fi indisponibilizate si ulterior valorificate pentru acoperirea creantelor bugetare.
Propunerea ANAF este ca debitorul sa aiba la dispozitie 15 zile pentru contestare, iar dupa aceasta perioada, daca nu achita restantele, casa de brokeraj ii va valorifia titlurile in limita a 150% din valoarea creantei.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
De asemenea, ar putea fi stabilita o suma limita la care ordinele de vanzare se pot da in piata, iar daca creanta clientului depaseste acel nivel lichidarea se va face printr-un ordin special de vanzare.
ANAF va colecta in urmatoarea perioada propunerile SSIF-urilor pentru acest proiect, pentru a ulterior sa elaboreze impreuna cu brokerii si CNVM un act normativ.
Sursa: MEDIAFAX
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"