Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Achizitii de bunuri din magazine de comert in scopul vanzarii cu amanuntul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Iul. 2009
Tags: studiu de caz, achizitii de bunuri, magazine de comert

Problema:O societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, efectueaza din magazine de comert cu amanuntul din Polonia achizitii ...

Problema:
O societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri  de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, efectueaza din magazine de comert cu amanuntul din Polonia achizitii de bunuri care se transporta in Romania si se vand prin unitati de comert cu amanuntul. Achizitiile se efectueaza la pret inclusiv TVA pentru care se primesc facturi cu TVA.
Daca pentru taxa pe valoarea adaugata din facturi se efectueaza inregistrarea 4426 = 4427 si daca informatiile din facturi se trec in decontul de TVA?

Solutie oferita in iulie 2009:
In cazul prezentat are loc transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre persoana catre care se efectueaza livrarea, conform definitiei unei livrari intracomunitare de bunuri de la art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, iar conform definitiei achizitiei intracomunitara de bunuri de la art. 1301 alin. (1) din Codul fiscal, se obtine dreptul de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre cumparator catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor, respectiv catre Romania.

Conform art. 1321 alin. (1) din Codul fiscal, locul achizitiei intracomunitare de bunuri este considerat a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, respectiv locul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

Conform art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, aceste achizitii intracomunitare de bunuri sunt impozabile in Romania pentru ca :

- bunurile achizitionate nu sunt mijloace de transport noi sau produse accizabile;
- achizitiile intracomunitare de bunuri sunt efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare care nu beneficiaza de derogarea prevazuta la alin. (4) fiind persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, bunurile fiind facturate cu TVA inseamna ca furnizorul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Polonia, si carora nu li se aplica prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 132 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta.

Ca si in cazul achizitiilor de bunuri efectuate dintr-un depozit cu ridicata si in acest caz au loc achizitii intracomunitare de bunuri in Romania, fiind statul membru care isi exercita competenta de impozitare, indiferent de tratamentul TVA aplicat tranzactiei in statul membru in care a inceput expeditia sau transportul.

Se datoreaza TVA in Romania corespunzator bazei de impozitare determinate ca in exemplul anterior. 

Conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila inregistrata conform art. 153 evidentiaza taxa aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri la randul 4 si randul 15 din decontul prevazut la art. 1562, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 – 1471.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 31 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Achizitii de bunuri din magazine de comert in scopul vanzarii cu amanuntul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016