Tags: lwgw responsabilitatii fiscal-bugetare, legea 69/2010, mfp
Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un nou proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetara, nr. 69/2010.
Legea responsabilitatii fiscal-bugetara (LRF) are 3 obiective principale:
• asigurarea si mentinerea disciplinei fiscal-bugetare, a transparentei si sustenabilitatii pe termen mediu si lung a finantelor publice;
• gestionarea eficienta a finantelor publice pentru a servi interesul public pe termen lung, asigurarea prosperitatii economice si ancorarea politicilor fiscal-bugetare intr-un cadru durabil.
Se estimeaza ca imbunatatirea calitatii si transparentei politicii bugetare va avea o influenta pozitiva asupra mediului de afaceri.
Asadar, prin Proiectul de act normativ pus in dezbatere publica se prevad urmatoarele modificari si completari ale
LRF, nr. 69/2010, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.330 din 14 mai 2015:
1. La articolul 12, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(2), cu urmatorul cuprins:
„(2) In cazul in care nu se respecta regula stabilita la alin.(1) lit. d), iar aceasta nerespectare determina in mod direct sau este in stransa corelatie cu o deviere constatata de la obiectivul bugetar pe termen mediu sau de la calendarul de ajustare catre acesta, se aplica dispozitiile cuprinse la art. 14 din prezenta lege”.
2. La articolul 28, litera e) a punctului 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) metodologiile, ipotezele si parametrii relevanti care stau la baza prognozelor macroeconomice;”
3. La articolul 29, dupa litera e) a alineatului (2) se introduc doua noi litere, lit. f) si lit. g), cu urmatorul cuprins:
„f) metodologiile, ipotezele si parametrii relevanti care stau la baza prognozelor bugetare.”
„g) o evaluare a modalitatii probabile in care politicile fiscal-bugetare avute in vedere, vor afecta sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, avand in vedere impactul lor direct pe termen lung asupra finantelor administratiei publice.”
4. La articolul 29, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(21), cu urmatorul cuprins:
„(21) Prognozele bugetare sunt comparate cu
previziunile cele mai recente ale Comisiei Europene si, dupa caz, cu cele ale altor organisme independente. Diferentele semnificative dintre scenariul bugetar ales si previziunile Comisiei Europene sunt descrise si motivate, in special daca nivelul sau cresterea variabilelor din ipotezele externe se indeparteaza in mod semnificativ de valorile mentionate in previziunile Comisiei Europene.”
Extras din expunerea de motive:
1. Schimbari preconizate
Avand in vedere pozitia Comisiei Europene, precum si intentia acesteia de a declansa o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru, se propune modificarea/completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr.69/2010 republicata (LRF), pentru a corecta situatiile de transpunere incompleta a Directivei 2011/85/UE (in continuare denumita directiva), identificate de institutia UE in contextul dosarului EU PILOT 8829/16/ECFI.
Astfel, prin adoptarea prezentului proiect de act normativ sunt vizate urmatoarele schimbari fata de situatia curenta:
I. Completarea LRF cu o prevedere expresa referitoare la o comparatie a prognozelor bugetare nationale cu previziunile bugetare ale Comisiei in ceea ce priveste cadrul bugetar pe termen mediu, in conformitate cu art.4 alin.(1) din Directiva. Aceasta completare se realizeaza prin punctul 4 al art.I din proiectul de act normativ. (Se raspunde la constatarea de la primul punct din concluziile Comisiei Europene formulate in contextul dosarului EU PILOT 8829/16/ECFI)
II. Modificarea (in cazul prognozelor macroeconomice) si completarea (in cazul prognozelor bugetare) LRF cu prevederi clare privind publicarea metodologiilor, ipotezelor si parametrilor relevanti care stau la baza acestor prognoze, pentru transpunerea completa a prevederilor art.4 alin.(5) din Directiva. Aceasta se realizeaza prin punctul 2 si punctul 3 ale art.I din proiectul de act normativ. (Se raspunde la constatarea de la al doilea punct din concluziile Comisiei Europene formulate in contextul dosarului EU PILOT 8829/16/ECFI)
III. Completarea LRF cu o prevedere expresa referitoare la consecintele nerespectarii regulilor fiscale numerice in ceea ce priveste regula privind cresterea anuala a cheltuielilor administratiei publice. Dat fiind scopul regulii de crestere a cheltuielilor bugetare – si anume sprijinirea respectarii Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (in limba engleza: MTO) – precum si corelatia stransa si direct proportionala intre (i) raportul dintre rata de crestere a cheltuielilor administratiei publice si rata de referinta pe termen mediu a cresterii PIB potential pe de o parte si (ii) deficitul structural anual pe de alta parte (cheltuielile administratiei publice sunt parte integranta din formula de calcul a soldului structural anual al administratiei publice), s-a ales varianta reglementarii unor consecinte unice in cazul nerespectarii celor doua reguli. Aceasta se realizeaza prin punctul 1 al art.I din proiectul de act normativ si se asigura astfel transpunerea completa a prevederilor art.6 alin.(1) lit.(c) din Directiva. (Se raspunde la constatarea de la al treilea punct din concluziile Comisiei Europene formulate in contextul dosarului EU PILOT 8829/16/ECFI).
IV. Completarea LRF cu o prevedere expresa prin care sa se asigure transpunerea completa a prevederilor art.9 alin.(2) lit.(d) din Directiva. Astfel, evaluarea impactului politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu asupra sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice este reglementata prin punctul 3 al art.I din proiectul de act normativ.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Corectie erori contabile
Intrebare:
Societatea a fost platitoare de impozit micro pana in 31.12.2024, dupa care a devenit platitoare de impozit pe profit datorita cifrei de afaceri.
In anul 2024 a incasat venituri in avans inregistrate in contul 472 (in suma totala de 1.500.000 lei) de la persoane fizice pentru executarea unor lucrari de constructii si separat unul pentru vanzarea unui teren.
Mare parte din lucrarile pentru care au fost incasate aceste avansuri au fost finalizate inainte de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal creante neincasate
Intrebare:
Creante neincasate ajustarea TVA si deductibilitatea la calculul impozitului pe profit in cazul falimentului clientilor - implicatii fiscale
Va rog sa precizati daca mai este valabila solicitarea privind Hotararea definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, in vederea ajustarii TVA si a deductibilitatii impozitului pe profit.
Referitor la forma actelor judiciare, de exemplu hotarari sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Societate agricola, trecere micro la profit, perioada impozabila
Intrebare:
Ma confrunt cu urmatoarea speta si am nevoie de sprijinul Dvs pentru a intelege concret situatia.
Firma mea activeaza in domeniul agricol, are venituri din vanzarea produselor agricole.
Pana in trimestrul 3 am fost incadrati ca microintreprindere, deoarece cifra de afaceri nu a depasit pragul de 250.000 euro, insa din luna Iulie vom depasi acest prag.
Din cate am citit in legislatie, o firma trece automat la impozitul pe profit din trimestrul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Consecinte ale incetarii contractului individual de munca
Intrebare:
In perioada 01-31 iulie 2025 un angajat este in concediu medical suportat de CCI. In data de 09.07.2025 prezinta decizia de pensionare pentru limita de varsta (a implinit 60 de ani si indeplineste conditiile de pensionare), data emiterii deciziei de pensionare 02.07.2025. Data emiterii deciziei de desfacere CIM nu poate sa fie decat 09.07.2025, dar cu ce data trebuie incetat CIM-ul? In cazul in care data incetarii este 02.07.2025 nu respect termenul de depunere al Revisalului, iar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament contabil si fiscal inchiriere loc parcare
Intrebare:
O microintreprindere, platitoare de tva, care desfasoara activitate de cazare turisti, a inchiriat de la o alta societate (platitoare de tva) o parcare din apropiere, pentru a servi clientilor hotelului.
1. Aceasta parcare trebuie inregistrata ca si punct de lucru la ONRC si ANAF?
2. Care este tratamentul contabil si fiscal al acestor cheltuieli si d.p.d.v al TVA ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<