Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

MFP: Proiect legislativ privind modificarea si completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 23 Ian. 2019
Tags: lwgw responsabilitatii fiscal-bugetare, legea 69/2010, mfp

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un nou proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetara, nr. 69/2010.

Legea responsabilitatii fiscal-bugetara (LRF) are 3 obiective principale:
    • asigurarea si mentinerea disciplinei fiscal-bugetare, a transparentei si sustenabilitatii pe termen mediu si lung a finantelor publice; 
    • stabilirea unui cadru de principii si reguli pe baza caruia Guvernul sa asigure implementarea politicilor fiscal-bugetare care sa conduca la o buna gestiune financiara a resurselor; 
    • gestionarea eficienta a finantelor publice pentru a servi interesul public pe termen lung, asigurarea prosperitatii economice si ancorarea politicilor fiscal-bugetare intr-un cadru durabil.
     
Se estimeaza ca imbunatatirea calitatii si transparentei politicii bugetare va avea o influenta pozitiva asupra mediului de afaceri.
     
Asadar, prin Proiectul de act normativ pus in dezbatere publica se prevad urmatoarele modificari si completari ale LRF, nr. 69/2010, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.330 din 14 mai 2015: 
    1. La articolul 12, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(2), cu urmatorul cuprins: 
„(2) In cazul in care nu se respecta regula stabilita la alin.(1) lit. d), iar aceasta nerespectare determina in mod direct sau este in stransa corelatie cu o deviere constatata de la obiectivul bugetar pe termen mediu sau de la calendarul de ajustare catre acesta, se aplica dispozitiile cuprinse la art. 14 din prezenta lege”.
    2. La articolul 28, litera e) a punctului 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) metodologiile, ipotezele si parametrii relevanti care stau la baza prognozelor macroeconomice;”
    3. La articolul 29, dupa litera e) a alineatului (2) se introduc doua noi litere, lit. f) si lit. g), cu urmatorul cuprins:
„f) metodologiile, ipotezele si parametrii relevanti care stau la baza prognozelor bugetare.”
 „g) o evaluare a modalitatii probabile in care politicile fiscal-bugetare avute in vedere, vor afecta sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, avand in vedere impactul lor direct pe termen lung asupra finantelor administratiei publice.”
    4. La articolul 29, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(21), cu urmatorul cuprins: 
„(21) Prognozele bugetare sunt comparate cu previziunile cele mai recente ale Comisiei Europene si, dupa caz, cu cele ale altor organisme independente. Diferentele semnificative dintre scenariul bugetar ales si previziunile Comisiei Europene sunt descrise si motivate, in special daca nivelul sau cresterea variabilelor din ipotezele externe se indeparteaza in mod semnificativ de valorile mentionate in previziunile Comisiei Europene.”
 

Extras din expunerea de motive:

    1. Schimbari preconizate
Avand in vedere pozitia Comisiei Europene, precum si intentia acesteia de a declansa o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru, se propune modificarea/completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr.69/2010 republicata (LRF), pentru a corecta situatiile de transpunere incompleta a Directivei 2011/85/UE (in continuare denumita directiva), identificate de institutia UE in contextul dosarului EU PILOT 8829/16/ECFI.

Astfel, prin adoptarea prezentului proiect de act normativ sunt vizate urmatoarele schimbari fata de situatia curenta:
    I. Completarea LRF cu o prevedere expresa referitoare la o comparatie a prognozelor bugetare nationale cu previziunile bugetare ale Comisiei in ceea ce priveste cadrul bugetar pe termen mediu, in conformitate cu art.4 alin.(1) din Directiva. Aceasta completare se realizeaza prin punctul 4 al art.I din proiectul de act normativ. (Se raspunde la constatarea de la primul punct din concluziile Comisiei Europene formulate in contextul dosarului EU PILOT 8829/16/ECFI)
    II. Modificarea (in cazul prognozelor macroeconomice) si completarea (in cazul prognozelor bugetare) LRF cu prevederi clare privind publicarea metodologiilor, ipotezelor si parametrilor relevanti care stau la baza acestor prognoze, pentru transpunerea completa a prevederilor art.4 alin.(5) din Directiva. Aceasta se realizeaza prin punctul 2 si punctul 3 ale art.I din proiectul de act normativ. (Se raspunde la constatarea de la al doilea punct din concluziile Comisiei Europene formulate in contextul dosarului EU PILOT 8829/16/ECFI)
    III. Completarea LRF cu o prevedere expresa referitoare la consecintele nerespectarii regulilor fiscale numerice in ceea ce priveste regula privind cresterea anuala a cheltuielilor administratiei publice. Dat fiind scopul regulii de crestere a cheltuielilor bugetare – si anume sprijinirea respectarii Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (in limba engleza: MTO) – precum si corelatia stransa si direct proportionala intre (i) raportul dintre rata de crestere a cheltuielilor administratiei publice si rata de referinta pe termen mediu a cresterii PIB potential pe de o parte si (ii) deficitul structural anual pe de alta parte (cheltuielile administratiei publice sunt parte integranta din formula de calcul a soldului structural anual al administratiei publice), s-a ales varianta reglementarii unor consecinte unice in cazul nerespectarii celor doua reguli. Aceasta se realizeaza prin punctul 1 al art.I din proiectul de act normativ si se asigura astfel transpunerea completa a prevederilor art.6 alin.(1) lit.(c) din Directiva. (Se raspunde la constatarea de la al treilea punct din concluziile Comisiei Europene formulate in contextul dosarului EU PILOT 8829/16/ECFI).
    IV. Completarea LRF cu o prevedere expresa prin care sa se asigure transpunerea completa a prevederilor art.9 alin.(2) lit.(d) din Directiva. Astfel, evaluarea impactului politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu asupra sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice este reglementata prin punctul 3 al art.I din proiectul de act normativ.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016