Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Probleme la colectarea TVA. Vezi declaratiile facute de seful ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: anaf, gelu stefan diaconu, colectarea tva, insolventa, recuperarea creantelor

Intr-un interviu acordat recent, seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a facut mai multe declaratii cu privire la unele aspecte care tin fie de organizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, fie de desfasurarea unor operatiuni care ii revin institutiei drept obligatii.


Potrivit revistei Capital, unele studii arata ca doar jumatate din TVA-ul de incasat se colecteaza in prezent de catre ANAF. In acest sens, Gelu Stefan Diaconu a mentionat ca exista probleme in ce priveste capacitate ANAF de colectare, dar ca rezultatele studiilor sunt exagerate:

"Este adevarat ca si capacitatea administrativa de colectare are probleme, dar studiul este exagerat. La TVA, avem un gol intre veniturile potentiale si cele colectate de 35%. De exemplu, in ianuarie, am avut rezultate bune datorita fondurilor europene care au intrat in decembrie. Se vede clar ca avem mari probleme cu lichiditatea din piata.

A crescut mult ecartul dintre impozitele declarate si cele efectiv incasate, de unde reiese ca nu sunt bani. Iar insolventa a ajuns fenomen national.

Numai in ianuarie au intrat in insolventa 2.000 de firme. Vorbim de companii mari, mijlocii si mici. Toate acestea lucreaza in continuare, au debite la buget, dar sunt protejate de insolventa. Planurile de reorganizare prevad ca recuperarea creantelor bugetare se face in ultima parte a celor doi-trei ani de reorganizare judiciara, iar procentele sunt hazlii.

De exemplu, sunt cazuri in care instanta a decis ca putem recupera la buget 2,5% dintr-un volum de zeci de milioane de lei. Orice demers al nostru in instanta a fost, de regula, sortit esecului. Piata nu vrea activele datornicilor de stat".

Capital.ro a amintit si de problema datornicilor mari de stat care au beneficiat de stergeri de datorii, mentionand ca nu se face nimic in privinta acestora.

In replica, Gelu Stefan Diaconu a declarat:

"Marii agenti economici de stat au arierate nerecuperabile de circa 1 mld. lei, si la companiile private sumele datorate sunt cam la fel. Cat priveste titlurile executorii, in cazul societatilor de stat sunt inutile, pentru ca de cate ori am avut licitatii nu a existat cerere. Piata nu le vrea activele."

De asemenea, seful ANAF a precizat ca se are in vedere o reorganizare care se intinde pe patru ani, in urma unui acord cu Banca Mondiala:

"Avem, cu Banca Mondiala, un acord care se va intinde pe patru ani, in care toate procedurile de administrare fiscala vor fi rescrise si toate programele informatice vor fi refacute. Vom avea un nou centru de date. Acum, sunt multe probleme pentru ca avem putin personal la directia de tehnologia informatiei, lucram cu parte din hardware invechit etc."


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Probleme la colectarea TVA. Vezi declaratiile facute de seful ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016