Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declararea adaosului comercial. Obligatiile comerciantului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: adaos comercial, anaf, legea 12/1990

Se mai depune declaratia privind adaosul comercial la ANAF? Despre acest subiect va vorbi consultantul fiscal in cele ce urmeaza, conform prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite

Obligativitatea declararii adaosurilor comerciale practicate de catre agentii economici la organele fiscale era reglementata procedural de HG 776/1991, act normativ abrogat prin HG 474/1999.
 
In schimb, au ramas in vigoare prevederile Legii 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata, cu modificarile ulterioare, prevederi care sanctioneaza operatorii economici pentru nedeclararea, inainte de aplicare, a adaosurilor comerciale si a celor de comision. Astfel, conform art. 1 lit. f) din Legea 12/1990 o asemenea fapta reprezinta contraventie, care se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 20.000 lei, cu posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii, dupa cum se prevede la art. 2 din legea mentionata. De asemenea, potrivit art. 7 alin. (3) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor se poate aplica si sanctiunea „avertisment”, chiar daca Legea 12/1990 nu prevede aceasta sanctiune.
 
In aceste conditii, pana la intrarea in vigoare a unui act normativ care sa modifice Legea 12/1990 in concordanta cu liberalizarea preturilor si cu legislatia in materia concurentei, ramane valabila obligatia operatorilor economici de a depune o declaratie privind adaosul comercial si cotele de comision practicate la organele fiscale teritoriale.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declararea adaosului comercial. Obligatiile comerciantului":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016