Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Obligatie declarare adaos comercial pentru o societate comerciala care desfasoara activitate de comert cu ridicata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: adaos comercial, activitate de comert cu ridicata, organ fiscal, legea 12, persoane impozabile

Este obligatoriu ca o societate comerciala cu activitate de comert cu ridicata sa declare adaosul comercial practicat la ANAF?


Legea nr.12/06 august 1990, republicata, privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite ofera cadrul juridic cu privire la decararea adaosului comercial al unui comerciant si incadrarea sanctiunilor in cazul neindeplinirii acestei cerinte.

Conform art.1 lit.f) Legea 12/1900 republicata,  nedeclararea de catre operatorii economici la organele fiscale, inainte de aplicare, a adaosurilor comerciale si a celor de comision, constituie activitati comerciale ilicite si constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni.

Contraventia prevazuta la art.1 lit.f), in cazul unei persoane juridice, se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 20.000 lei, conform art.2 alin.(1) Legea 12/1990, republicata.

Se va plati jumatate din minimul amenzii in cazul in care contravenientul achita pe loc sau in termen de cel mult 48 de ora de la data incheierii procesului-verbal ori , dupa caz, de la data comunicarii acestuia, agentul constatator avand datoria sa faca mentiune  despre aceasta posiilitate in procesul verbal.

Contraventiei prevazute la art.1 lit.f) i se aplica dispozitiile OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre functionarii din aparatul de specialitate al primarului, de organele Directiei generale antifrauda fiscala, de organele controlului financiar si de personalul Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si Politiei de Frontiera Romane.

Societatea avea obligatia de a declara marja adaosului comercial practicat la organul fiscal competent inca din momentul inceperii activitatii de comert si sa afiseje adresa depusa la fisc in incinta spatiului in care comercializeaza marfa.
 
In opinia mea, pentru a va conforma  prevederilor legii, ar trebui depusa acum adresa, prin care informati organul fiscal ca ʺdin momentul infiintarii, societatea practica un adaos comercial de ...x%.

Spre exemplificare, continutul adresei va cuprinde urmatoarele:

In baza prevederilor Legii 12/199, va informam ca societatea noastra, practica din momentul inceperii activitatii un adaos comercial  incadrat in marja de 1% -300%.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu, economist si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Obligatie declarare adaos comercial pentru o societate comerciala care desfasoara activitate de comert cu ridicata":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016