keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

TVA si persoana fizica autorizata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mai. 2008

Se poate vorbi despre obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA si in cazul unei P.F.A. (prescurtarea de la persoana fizica autorizata), in cazul unei I.I. (prescurtarea de la ...

     Se poate vorbi despre obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA si in cazul unei P.F.A. (prescurtarea de la “persoana fizica autorizata”), in cazul unei I.I. (prescurtarea de la intreprindere individuala) sau in cazul unei I.F. (prescurtarea de la intreprindere familiala).

Astfel, o P.F.A., o I.I. sau o I.F. se poate incadra in categoria persoanelor impozabile in situatia in care in anul fiscal 2008 realizeaza o cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, superioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de B.N.R. la data de 31.12.2007.

La determinarea cifrei de afaceri se ia in calcul suma aritmetica dintre:

1) valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile;

2) valoarea operatiunilor scutite cu drept de deducere;

3) valoarea operatiunilor scutite fara drept de deducere;

In cifra de afaceri nu se ia in calcul nici valoarea livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, nici valoarea livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite
cu drept de deducere a TVA reglementate prin art. 143 alin. (2) lit. b).

O P.F.A., o I.I. sau o I.F. se incadreaza la persoane impozabile deoarece desfasoara activitati economice, conditie impusa si de Codul fiscal, titlul VI, punctul 18 din
cadrul articolului 1251.

Retineti!
In M.Of. nr. 328 din 25 aprilie 2008 a fost publicata O.U.G. nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale. Odata cu intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta a fost abrogata Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, publicata in M.Of. nr. nr. 576 din 29 iunie 2004.

Prin acest nou act normativ s-au reglementat urmatoarele aspecte pentru P.F.A., I.I. sau a I.F.:

- accesul la activitatea economica;

- procedura de inregistrare in registrul comertului;

- procedura de autorizare a functionarii;

- regimul juridic;

Acest act normativ nou nu este aplicabil profesiilor liberale si activitatilor economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale.

Prin articolul 2 al O.U.G. nr. 44/2004 se defineste sensul activitatii economice. Astfel, activitatea economica consta in activitatea agricola, industriala sau comerciala desfasurata pentru obtinerea unor bunuri sau servicii a caror valoare poate fi exprimata in bani si care sunt destinate vanzarii ori schimbului pe pietele organizate sau unor beneficiari determinati ori determinabili, in scopul obtinerii unui profit.

Aceste activitati economice desfasurate de intreprinzator in mod organizat, permanent si sistematic prin utilizarea de resurse financiare, umane, materiale, logistice si informationale, pe riscul sau, sunt denumite generic “intreprindere economica”.

In categoria intreprinderilor economice regasim:

a) I.I. (intreprinderea individuala) = intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica;

b) I.F. (intreprinderea familiala) = intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa;

c) P.F.A., (persoana fizica autorizata) = persoana autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca;

Toate aceste activitati sunt desfasurate prin libera initiativa, fiecare cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European fiind indreptatit sa desfasoare activitati economice pe teritoriul Romaniei.

Activitatile economice se pot desfasura in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile cu exceptia acelora pentru care legea interzice in mod expres pentru libera initiativa.

Modalitati de desfasurare a activitatilor economice:

Persoana fizica, indiferent de faptul ca este cetatean roman sau cetatean stabilit in U.E. sau cetatean stabilit in Spatiului Economic European, isi poate desfasura activitatile economice prin trei modalitati:

1. individual si independent, ca persoana fizica autorizata;

2. ca intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;

3. ca membru al unei intreprinderi familiale.

Retineti !
P.F.A., I.I. si I.F. trebuie sa detina un sediu profesional pe teritoriul Romaniei.
Stabilirea sediului profesional al unor cetateni din Romania este conditionat de existenta unui drept de folosinta asupra imobilului la care acesta este declarat.
Stabilirea sediului profesional al unor cetateni din state membre ale U.E. sau ale Spatiului Economic European se realizeaza cu respectarea reglementarilor in vigoare privind sediul permanent.

Inainte de inceperea activitatii, fiecare P.F.A., I.I. si I.F. trebuie sa obtina toate autorizatiile, avizele, licentele si alte aprobari de acest gen necesare desfasurarii activitatilor economice.
P.F.A. si I.I. sunt obligate sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice.
O persoana poate avea doar un singur certificat de inregistrare pentru statutul juridic de P.F.A., I.I. sau I.F. pentru care a fost autorizata.
Nu uitati!
Ordonanta de urgenta nr. 44/2008 este aplicabila pentru toate activitatile reglementate prin Codul CAEN.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016