Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) din Europa continua sa depuna eforturi in vederea redresarii. Daca luam in considerare UE in ansamblul sau, pana in prezent eforturile sale globale au condus la o crestere fara creare de locuri de munca, astfel cum arata tendintele divergente observate in cele 27 de state membre ale UE. Cu ocazia primei zile a Saptamanii europene a IMM-urilor 2012, care are loc la Bruxelles, Comisia Europeana a publicat rezultatele raportului pentru 2012 privind analiza performantelor IMM-urilor, impreuna cu fisele informative care prezinta progresele inregistrate de IMM-uri in toate statele membre ale UE. in pofida mediului dificil in care isi desfasoara activitatea, IMM-urile si-au pastrat rolul de coloana vertebrala a economiei europene.
Cele 20,7 milioane de IMM-uri reprezinta peste 98 % din totalul intreprinderilor europene si angajeaza peste 87 de milioane de persoane. Cea mai mare parte a IMM‑urilor (92,2 %) este reprezentata de microintreprinderi, care numara mai putin de zece angajati. Se estimeaza ca IMM-urile reprezinta 67% din totalul locurilor de munca si 58% din valoarea adaugata bruta (VAB)1.
Tendintele existente in diferitele state membre sunt din ce in ce mai divergente si trebuie transmis un semnal pozitiv in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca. in aceasta situatie delicata, o actiune politica decisiva, destinata abordarii factorilor care determina cresterea IMM-urilor, ar putea inclina balanta.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: "IMM-urile au potentialul de a restabili cresterea economica in Europa. Ele se afla in centrul eforturilor noastre - fapt evidentiat de propunerea de reindustrializare a Europei pe care am prezentat-o cu cateva zile in urma. Cel mai ambitios plan de actiune pentru stimularea spiritului antreprenorial in Europa va urma in luna noiembrie. Oferim sprijin si consiliere la un nivel neatins pana in prezent. incercam sa restabilim increderea, astfel incat IMM-urile sa poata progresa in continuare si sa ne ajute sa depasim criza actuala."
Performanta IMM-urilor variaza considerabil de la un stat membru la altul
IMM-urile din Austria si Germania2au avut rezultate deosebit de bune. Sectoarele corespunzatoare IMM-urilor din aceste tari sunt singurele sectoare care si-au depasit nivelurile anterioare crizei din 2008, atat in ceea ce priveste valoarea adaugata bruta (VAB), cat si in materie de ocupare a fortei de munca. Cu toate acestea, in majoritatea statelor membre, IMM-urile nu au reusit pana in prezent sa revina la nivelurile din perioada anterioara crizei.
Dintr-o perspectiva mai pozitiva, exista dovezi conform carora un numar tot mai mare de state membre au reusit recent sa inverseze tendinta, IMM-urile lor incepand din nou sa creeze locuri de munca si sa-si dezvolte activitatile - indreptandu-se catre o redresare mai durabila in viitor.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Pana in prezent, IMM-urile s-au redresat in intregime doar in foarte putine tari.Raportul cuprinde urmatoarele constatari:
Economiile in crestere, a caror cerere este in crestere sau cel putin stabilizata, ajuta IMM-urile sa isi mentina sau chiar sa isi dezvolte activitatea.
Cresterea valorii adaugate reale este un rezultat al cresterii combinate a ocuparii fortei de munca si a productivitatii reale, contributia primului factor fiind in mod evident, dominanta.
Daca o economie este puternica in ceea ce priveste industria producatoare de tehnologie inalta si medie si serviciile bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii,acest lucru este, de asemenea, un factor pozitiv.
Reducerea ocuparii fortei de munca in cadrul IMM-urilor din statele membre care prezinta caracteristicile de mai sus a fost, de asemenea, mult mai modesta decat in IMM-urile din celelalte state membre.
In plus, o serie de factori ciclici si structurali au impact asupra performantelor IMM-urilor.
Accesul IMM-urilor la finantare s-a deteriorat in ultimele luni in majoritatea statelor membre, un numar semnificativ al acestora neobtinand imprumuturile solicitate de la banci.
Exista dovezi conform carora mediul de afaceri continua sa varieze in mod semnificativ de la un stat membru la altul.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
MFP: Noi discutii privind finantarea IMM-URIlorEtapele de implementare a instrumentelor financiare pentru IMM in cadrul programelor finantate din fonduri ESI pentru 2014-2020Noile fonduri pentru IMM-URI si cresterea calitatii vietii in Romania: 8.2 miliarde de euroPeste 90 la suta dintre IMM-URI se autofinanteazaCe impozit ar putea fi redus la jumatate din iulieUltimele articole
Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-URIlorSprijin financiar pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererileDecont precompletat e-TVA. Patronii IMM-URIlor din Romania cer amanarea e-TVACombaterea contrabandei si fraudei la granita continua. Doua noi scanere au fost puse in functiune la AlbitaArticole similare
OUG 153/2020. Aspecte fiscale privind reducerea de impozit pe veniturile MICROINTREPRINDERIlorCele 62 de modificari noi in Codul fiscal 2016Mare atentie! Firmele care au trecut la impozit pe profit NU pot redeveni MICROINTREPRINDERIReglementari privind arendarea bunurilor agricole. Impozitul pe veniturile MICROINTREPRINDERIlorTitlul II Capitolul IUltimele articole
In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Microintreprindere in 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024Ministrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme care NU mai sunt MICROINTREPRINDERI din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Articole similare
Declaratia anuala privind beneficiarul real NU mai trebuie depusa de toate persoanele juridiceNoutati legislatie Fiscala 04-08 august 2008 - Monitorul OficialPrevenirea si combaterea spalarii banilor: Legea nr. 129/2019, publicata in Monitorul OficialChestionar privind transferul contributiilor de la angajator la salariatMinisterul Finantelor sprijina investitiile de inalta tehnologieUltimele articole
Schema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareSAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Acord de FINANTARE pentru managementul dezastrelor naturale, semnat intre Finante si Banca MondialaArticole similare
Venituri din inchirieri. De cand se va datora TVA de catre persoanele fizicePlafonul de scutire pentru TVA. La ce curs se calculeaza cifra de AFACERI in valuta?Proiect normativ pentru o noua Procedura de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugataGrupul fiscal unic. Tot ce trebuie sa stimNoutati Legislatie Fiscala 27 - 31 iulie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Miercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Ministrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Vineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Articole similare
O noua institutie intra in subordinea MFP: Agentia Nationala pentru Achizitii PubliceSecretarul de stat MEEMA: „Viitoarea strategie de redresare trebuie sa fi axata pe IMM-uriâ€Comisia ajuta statele membre cu dificultati in achizitii publiceReguli noi pentru distributia produselor de asigurareRomania suporta corectii de 25 la suta din valoarea declaratiilor de cheltuieli POS DRUUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"