Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand cu 1 octombrie, solicitarile de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) prin optiune ale societatilor comerciale vor fi solutionate potrivit prevederilor Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 2.795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 824/22.11.2011.
Sunt supuse criteriilor de conditionare pentru inregistrarea in scopuri de TVA societatile comerciale care sunt infiintate potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA in conformitate cu prevederile art. 153 alin. (1) lit. a) si c) din Codul Fiscal, respectiv:
- inainte de realizarea de operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere in cazul in care declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) de 35.000 euro, sau daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) de 35.000 euro, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
- cand cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), dar contribuabilul opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Criteriile stabilite de noul act normativ servesc la evaluarea intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.
Documentatie
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
SAF-T Ghid de raportare corecta
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA la infiintare inainte de realizarea de operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, conform art. 153 alin.(1), lit. a) din Codul Fiscal si care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de inregistrare in scopuri de TVA, formular 098 "Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul Fiscal" si anexa la cererea de inregistrare conform modelului prevazut de actul normativ - Anexa 2.
IMPORTANT! In aceeasi zi cu depunerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA, formular 098, persoanele impozabile vor depune, la oficiul registrului comertului, cererea de inmatriculare in registrul comertului. Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA care opteaza pentru aplicare regimului normal de TVA in situatia in care cifra de afaceri realizata in cursul anului calendaristic este inferioara plafonului de scutire si care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului trebuie sa depuna la organele fiscale competente declaratia de mentiuni, formular 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", insotira de anexa la declaratie conform modelului prevazut de actul normativ - Anexa 2.
Prin organ fiscal competent se intelege:
- organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul social declarat in cererea de inmatriculare in registrul comertului, pentru solicitarea inregistrarii de la infiintare, inainte de realizarea de operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere;
- organul fiscal in a carui evidenta este inregistrata persoana impozabila ca platitor de impozite si taxe, pentru solicitarea inregistrarii prin optiune in situatia in care cifra de afaceri realizata in cursul anului calendaristic este inferioara plafonului de scutire.
Criterii de conditionare
Criteriile in functie de care se conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile, societati comerciale, sunt:
a) persoana impozabila nu se afla in situatia de a nu desfasura activitatile economice declarate in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora, o perioada de maximum 3 ani - art. 15 alin. (1) din Legea nr. 359/2004;
in acest scop persoana impozabila trebuie sa depuna, concomitent cu depunerea anexelor la declaratia de inregistrare, formular 098, sau declaratia de mentiuni, formular 010, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca desfasoara sau nu activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora.
b) niciunul dintre administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, inregistrati fiscal in Romania, si nici persoana impozabila in cazul persoanei care solicita inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune, conform art. 153 alin. (1) lit. c), nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte pentru care s-a dispus atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscala.
Atentie! in cazul in care administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile nu sunt inregistrati fiscal in Romania, acestia trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au comis infractiuni si/sau fapte de natura celor pentru care se dispun de atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscala.
c) existenta spatiului destinat sediului social/domiciliului fiscal;
d) criteriile de evaluare prevazute in anexa 3 la ordin.
Solutionarea inregistrarii in scopuri de TVA
Pentru solutionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor comerciale, organele fiscale competente:
A. realizeaza controlul documentar privind criteriile prevazute la art. 3 lit. a) si b) din actul normativ, respectiv: desfasurarea de activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora si daca administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile au/nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte pentru care s-a dispus atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscala, la sediul administratie fiscale, pe baza documentelor prezentate de persoana impozabila sau de reprezentantul legal al acesteia sau pe baza evidentelor proprii ale organului fiscal;
Important! Persoana impozabila nu va fi inregistrata in scopuri de TVA, fara a se mai efectua verificarea celorlalte criterii, daca se afla intr-una din urmatoarele situatii:
- depune o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca persoana juridica nu desfasoara activitati economice la sediul/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau in afara acestora;
- administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, inregistrati fiscal in Romania, sau persoana impozabila insasi au/are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte de natura celor pentru care se dispune atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscala;
- administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care nu sunt inregistrati fiscal in Romania prezinta o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca au comis infractiuni si/sau fapte de natura celor pentru care se dispune atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscala.
Pentru persoanele impozabile care nu se afla in niciuna dintre situatiile descrise mai sus se considera ca aceste criterii sunt indeplinite si se poate proceda la verificarea celorlalte criterii.
In situatia in care, ca urmare a controlului documentar organele fiscale competente stabilesc ca persoana impozabila nu poate fi inregistrata in scopuri de TVA, comunica solicitantului decizia privind respingerea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA si motivatia in fapt si in drept care sta la baza respingerii.
B. Dupa efectuarea controlului documentar si numai in cazul persoanelor impozabile ale caror solicitari de inregistrare in scopuri de TVA nu au fost respinse ca urmare a acestui control, organul fiscal verifica existenta faptica a spatiului aferent sediului social si a sediilor secundare declarate prin efectuarea unei cercetari la fata locului.
C. in situatia in care s-a stabilit ca persoana impozabila a indeplinit criteriile mentionate mai sus, verifica criteriile de evaluare prevazute in anexa 3 la ordin si ulterior intocmeste un referat prin care va stabili punctajul obtinut de persoana impozabila.
Atentie! Daca se constata ca persoana impozabila nu indeplineste criteriul privind existenta spatiului aferent sediului social si sediilor secundare, din procesul verbal intocmit ca urmare a controlului faptic trebuie sa rezulte, pe langa rezultatul cercetarii la fata locului si propunerea organului fiscal competent ca persoana impozabila respectiva sa nu fie inregistrata in scopuri de TVA. in acest caz, organul fiscal competent emite decizia de respingere a solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, care cuprinde in mod obligatoriu si motivatia respingerii, in fapt si in drept si care se comunica persoanei impozabile.
In situatia in care din procesul-verbal de cercetare la fata locului rezulta ca este indeplinit criteriul privind existenta spatiului aferent sediului social si sediilor secundare, organul fiscal competent va proceda la analiza criteriilor de evaluare prevazute in anexa nr. 3 la ordin.
Daca punctajul obtinut este mai mare sau egal de 45 de puncte, organul fiscal competent emite decizia privind aprobarea inregistrarii in scopuri de TVA.
Daca punctajul obtinut este mai mic de 45 de puncte, organul fiscal competent emite decizia privind respingerea inregistrarii in scopuri de TVA, care cuprinde in mod obligatoriu si motivatia respingerii, in fapt si in drept care se comunica persoanei impozabile.
Termene de solutionare
In cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA la infiintare termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA este de o zi lucratoare de la data la care se comunica certificatul de inmatriculare in registrul comertului daca cererea de inregistrare in scopuri de TVA si anexa la cererea de inregistrare se depun in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului.
In cazul in care cererea de inregistrare in scopuri de TVA si anexa la cererea de inregistrare se depun ulterior depunerii cererii de inmatriculare in registrul comertului dar inainte de data comunicarii certificatului de inmatriculare in registrul comertul termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA se prelungeste corespunzator cu numarul de zile lucratoare cuprinse intre data depunerii cererii de inmatriculare si data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA si a anexei la cerere.
In situatia in care cererea de inregistrare in scopuri de TVA si anexa la cererea de inregistrare se depun dupa comunicarea certificatului de inmatriculare in registrul comertului, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA este de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA si a anexei la cerere.
In cazul persoanelor care solicita inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune ulterior infiintarii, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA este de 3 zile lucratoare de la data depunerii anexei la declaratia de mentiuni.
Important! in situatia in care documentatia prezentata nu este completa, organul fiscal transmite solicitantului o notificare in vederea completarii acesteia, iar termenul de solutionare a solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii informatiilor si data primirii acestora.
Anexele 1 si 2 se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si poate fi descarcat de pe pagina de internet a institutiei, de la adresa www.anaf.ro.
De retinut! De 1 decembrie 2011, se abroga prevederile Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 1.984/2011, prin care au fost reglementate criteriile de conditionare a inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor comerciale.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
MFP: Ce inseamna aderarea Romaniei la Forumul Global OECDInregistrarea persoanelor impozabile cu sediul in Romania in scopuri de TVAANAF: Procedura de solutionare a cererii de inregistrare optionaleAnaliza societati distincte: Tratament fiscal cheltuieli reprezentareCum facturam corect operatiunea de vanzare a unei cladiri vechi catre o persoana fizica?Ultimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Obligatiile de declarare si plata la ,,Fondul de mediu''Declaratia privind nedeductibilitatea fiscala TVA. Cum se certifica?Masuri de simplificare pentru achizitii si livrari. Tratament TVASunt achizitii intracomunitare sau nu?Tratament TVA pentru efectuarea cheltuielilor sociale incadrate in plafonUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVANOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"