Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comisia Europeana modifica dreptul european al societatilor comerciale si guvernanta corporativa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: comisia europeana, dreptul societatilor comerciale, guvernanta corporativa, intreprinderi europene

Comisia Europeana a adoptat pe 12 decembrie un plan de actiune in care sunt prezentate viitoarele initiative in domeniul dreptului societatilor comerciale si al guvernantei corporative. Dreptul european al societatilor comerciale si guvernanta corporativa trebuie sa garanteze ca societatile sunt competitive si sustenabile. Analiza Comisiei si consultarile realizate in ultimii doi ani indica in mod clar ca se pot face imbunatatiri suplimentare, prin incurajarea si facilitarea implicarii actionarilor pe termen lung, prin cresterea nivelului de transparenta intre societati si actionarii lor si prin simplificarea operatiunilor transfrontaliere ale societatilor europene.



Pe baza acestei reflectii si a rezultatelor consultarilor, Comisia a identificat mai multe linii de actiune in domeniul dreptului societatilor comerciale si al guvernantei corporative, care sunt fundamentale pentru punerea in aplicare a unei legislatii moderne pentru societati sustenabile si competitive.

Comisarul pentru piata interna si servicii, domnul Michel Barnier, a declarat: "Acest plan de actiune privind dreptul societatilor comerciale si guvernanta corporativa stabileste calea de urmat: actionarii trebuie sa primeasca drepturi suplimentare, dar si sa isi asume pe deplin responsabilitatile, pentru a se asigura ca societatea ramane competitiva pe termen lung. De asemenea, societatile trebuie sa devina mai transparente in mai multe privinte. Aceasta va contribui la o guvernanta eficienta a societatilor."
   
Elementele cheie ale planului de actiune

1. Cresterea nivelului de transparenta intre societati si actionarii lor in vederea imbunatatirii guvernantei corporative. Printre aceste elemente se vor regasi in special:

-    cresterea transparentei societatilor in ceea ce priveste diversitatea consiliului de administratie si politicile de gestionare a riscurilor;
-    imbunatatirea raportarii privind guvernanta corporativa;
-    o mai buna identificare a actionarilor de catre emitenti;
-    consolidarea regulilor de transparenta in ceea ce priveste politicile investitorilor institutionali in materie de vot si implicare.


2. Initiative menite sa incurajeze si sa faciliteze implicarea actionarilor pe termen lung, cum ar fi:

-    o mai mare transparenta in ceea ce priveste remunerarea in general si remuneratia individuala a membrilor consiliului de administratie, precum si un drept de vot al actionarilor asupra politicii de remunerare si asupra raportului privind remunerarea;
-    un drept extins al actionarilor de supraveghere a tranzactiilor cu parti afiliate, adica tranzactiile dintre societate si membri ai consiliului de administratie sau actionari majoritari;
-    crearea de reguli corespunzatoare de desfasurare a activitatii pentru consilierii de vot (adica firmele care ofera servicii actionarilor, in special consultanta in materie de vot), mai ales in ceea ce priveste transparenta si conflictele de interese;
-    clarificarea conceptului "actiune concertata" pentru a facilita cooperarea dintre actionari in ceea ce priveste chestiunile de guvernanta corporativa;
-    studierea posibilitatii de a incuraja actionariatul salariat.
   

3. Initiative in domeniul dreptului societatilor comerciale menite sa sprijine societatile europene si sa incurajeze dezvoltarea si competitivitatea acestora:

-    realizarea unei analize cu privire la o posibila initiativa referitoare la transferul transfrontalier al sediului societatilor;
-    facilitarea fuziunilor transfrontaliere;
-    reguli UE clare pentru divizarile transfrontaliere;
-    masuri in continuarea propunerii de statut al societatii private europene (IP/08/1003) in vederea imbunatatirii oportunitatilor transfrontaliere ale IMM-urilor;
-    o campanie de informare privind statutul societatii europene/statutul societatii cooperative europene;
-    masuri specifice privind grupurile de societati, si anume recunoasterea conceptului de interes al grupului, si mai multa transparenta in ceea ce priveste structura grupurilor.

In plus, planul de actiune prevede integrarea intr-un instrument unic a tuturor directivelor principale privind dreptul societatilor comerciale. Aceasta ar permite imbunatatirea accesibilitatii si a inteligibilitatii dreptului societatilor comerciale si ar reduce riscul unor viitoare inconsecvente.
   
   
Context

Strategia Europa 2020 a Comisiei (a se vedea IP/10/225) vizeaza imbunatatirea mediului de afaceri in Europa. Dreptul societatilor comerciale si regulile de guvernanta corporativa aplicabile societatilor, investitorilor si salariatilor din UE trebuie adaptate nevoilor societatii de astazi si mediului economic aflat in schimbare. Dreptul european al societatilor comerciale si guvernanta corporativa trebuie sa garanteze ca societatile sunt competitive si sustenabile.

Publicand cartea verde privind guvernanta corporativa in UE pentru 2011 (IP/11/404), Comisia a initiat o reflectie aprofundata pentru a evalua eficacitatea actualelor reguli in materie de guvernanta corporativa pentru intreprinderile europene. De asemenea, a realizat o consultare publica online privind viitorul dreptului european al societatilor comerciale, care a generat un numar mare de raspunsuri de la o gama larga de parti interesate (IP/12/149).

Sursa: Comisia Europeana

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comisia Europeana modifica dreptul european al societatilor comerciale si guvernanta corporativa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Noi masuri UE pentru intreprinderi
Mai multe articole despre dreptul societatilor comerciale
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016